Έβαλαν πλάτες οι συνεταιρισμοί για καλή τιμή στο ακτινίδιο

aktinidio-sigomidi-paragwgoi

Καθοριστικός αποδείχτηκε ο ρόλος των συνεταιρισμών, ώστε όχι μόνο να μην καταβαραθρωθεί η τιμή παραγωγού για τα ακτινίδια, αλλά να κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το κλίμα καταστροφολογίας που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από ορισμένους κύκλους της αγοράς, προκειμένου να οδηγήσουν τους παραγωγούς να δώσουν όσο-όσο το προϊόν, φοβούμενοι μη μείνει στα αζήτητα, έπεσε στο κενό.

Ένα σκαλί πάνω η ποιότητα

Στο δρόμο προς την αναγνώρισή του ως ΠΓΕ, το ακτινίδιο Πυργετού φέτος έφυγε με τιμή παραγωγού στα 60 λεπτά, για το 50% των ποσοτήτων που συνέλεξε η Ομάδα Παραγωγών, ενώ στα 45 λεπτά έκατσε η τιμή για το υπόλοιπο 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας, Θανάση Βλάχο. Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 20% και ο Συνεταιρισμός μάζεψε 3.000 τόνους. 

Στα 45-50 λεπτά κινήθηκε ο μέσος όρος της τιμής για τους 20.000-25.000 τόνους περίπου που συγκέντρωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας-Φιλιππιάδας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Γκίζας, συμπληρώνοντας πως στην αρχή δεν φαινόταν ότι θα υπήρχε καλή εξέλιξη. Ο Συνεταιρισμός έχει ήδη διαθέσει σε εμπόρους σχεδόν όλο το τονάζ, κρατώντας 1.000 τόνους βάσει της δυναμικότητας αποθήκευσης που διαθέτει, για να τους δώσει αργότερα.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν σε 28.712 τόνους μέχρι τις 16/11, έναντι αντίστοιχων 50.883 πέρσι την ίδια περίοδο. Από αυτές, προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 7.733 τόνοι, έναντι 23.973 τόνων πέρσι. Σύμφωνα με τον Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ διπλασιάστηκαν φέτος, φτάνοντας το 28,24% επί των συνολικών εξαγωγών, έναντι 14,46% πέρσι.

 

Πολύ λίγα κτήματα έχουν μείνει ακόμη για συγκομιδή στην Καβάλα, και η εικόνα από την παραγωγή είναι πως φέτος όλα τα μεγέθη είναι μια κατηγορία παραπάνω, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των γεωπόνων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη, «μια κλίμακα προς τα πάνω σημαίνει μια τιμή σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώνονται στην αγορά. Υπάρχει μια διαφορά τιμής από πέρσι, αλλά όχι σε ιδιαίτερα νούμερα προς το παρόν, της τάξης των 10-15 λεπτών». Η ζήτηση παραμένει υποτονική, διαπιστώνει ο κ. Σαραντίδης, καθώς ακόμη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από το νότιο ημισφαίριο, αλλά εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει κινητικότητα εν όψει της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.

«Να βρούμε κοινή γλώσσα μεταξύ μας»

«Υπήρχε μια πρόθεση, δεν ξέρω εάν ήταν εκτιμήσεις ή οργανωμένη προσπάθεια, Ιταλοί και Έλληνες έμποροι να κινηθούν στα 35 λεπτά», κατήγγειλε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Άγγελος Ξυλογιάννης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας. «Από  την άλλη μεριά», είπε με έμφαση, «οι συνεταιρισμοί προσπαθήσαμε αυτά που θα πουλάμε για εξαγωγές, να είναι σε καλές τιμές, τέτοιες ώστε και οι παραγωγοί να πάρουν μια καλή τιμή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάποιοι συνεταιρισμοί έδωσαν στους παραγωγούς 47-50 λεπτά. Την άλλη μέρα “άλλαξε το παιχνίδι”. Εξαφανίστηκαν οι Ιταλοί, που ήθελαν να πάρουν με 35 και 40 λεπτά και οι Έλληνες έμποροι μπήκαν και έδωσαν παραπάνω, και 50 και 52 λεπτά». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αρχικές εκτιμήσεις μας ότι η Ελλάδα είναι στην ίδια παραγωγή με πέρσι αποδείχτηκε λανθασμένη, πρέπει να είναι κατά 20% περίπου πιο κάτω, οπότε δεν ετίθετο και το θέμα της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων. Κάθε φορά που μπαίναμε στα χωράφια, είχαμε κι εμείς σαν συνεταιρισμός ανησυχία εάν θα γεμίζαμε τα ψυγεία μας. Αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να δώσουμε παραπάνω στους παραγωγούς. Οι ελληνικοί συνεταιρισμοί και οι εξαγωγείς έχουμε αγορές να πουλήσουμε. Λείπουν οι αποθηκευτικοί χώροι. Εάν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε μια πολύ καλή αγορά για το προϊόν μας, που κερδίζει κάθε μέρα καινούργιες αγορές». Από την πλευρά του, επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση δεν είναι ίδια με την περσινή και πως στις αγορές υπάρχουν ακόμα ποσότητες από το νότιο ημισφαίριο, ωστόσο σημειώνει πως «εάν βρούμε εμείς κοινή γλώσσα μεταξύ μας, μπορούμε να καθορίσουμε τις αγορές. Μπορεί η ζήτηση να μην είναι η περσινή, αλλά ο καθένας έχει το δίκτυό του και κάνει τον προγραμματισμό του. Εμείς είπαμε ότι και 5 λεπτά παρακάτω να πουλήσουμε δεν είναι κακές οι τιμές και η τιμή παραγωγού θα στηριχτεί σε καλά επίπεδα».

Κρατάνε για αργότερα

Η αγορά ακόμα είναι υποτονική και οι τιμές που προσφέρει δεν είναι συμφέρουσες, εκτιμά ο εμπορικός διευθυντής της «Φρούτα Πρωτοφανούση ΑΕ», Γιώργος Καλλίτσης. Όπως μας είπε, η εταιρεία, που αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στο ακτινίδιο, φέτος αγόρασε από τους παραγωγούς σε μέσες τιμές 5-7 λεπτά λιγότερα από πέρσι, αλλά «οι τιμές που επιδιώκουν οι αγοραστές είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες μας, οπότε οι πωλήσεις από τη δική μας πλευρά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα». Ο ίδιος αποδίδει τους χαμηλούς τόνους στην εμπορία αφενός στο γεγονός των αυξημένων ποσοτήτων που υπάρχουν ακόμη στην αγορά (από το νότιο ημισφαίριο και την αυξημένη φετινή παραγωγή της Ιταλίας), αφετέρου στον παράγοντα ότι φέτος υπάρχει υπερπληθώρα μήλων (που είναι το βασικό ανταγωνιστικό χειμερινό φρούτο), εξαιτίας και της υπερπαραγωγής της Πολωνίας, σε πολύ χαμηλές τιμές.