Ακτινίδιο: Ποιότητα και τιμές αντιστάθμισαν τις αποδόσεις

Με σχετικά μειωμένες αποδόσεις από περιοχή σε περιοχή, αλλά με υψηλή ποιότητα στον καρπό, ολοκληρώθηκε η συλλογή του ακτινιδίου στη χώρα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αποδόσεις εντοπίζονται, κυρίως, στις περιοχές της Άρτας και της Φθιώτιδας, όπου η μείωση ξεπέρασε ακόμη και το 60% μιας μέσης χρονιάς.

Ως αντίβαρο σε αυτή την εξέλιξη, και με σημαντική αναφορά στο εισόδημα του παραγωγού, λειτουργεί η τιμή του προϊόντος, η οποία παρουσιάζει σημαντική άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στα θετικά, επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι εμπορικές πράξεις, κατά τις οποίες οι παραγωγοί, στο σύνολό τους, πληρώνονται με μετρητά και όχι με επιταγή.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Παπαϋφαντή, παραγωγό από το Καστρί Φθιώτιδας, οι μέσες αποδόσεις των χωραφιών κινήθηκαν από 1 έως 1,5 τόνο/στρέμμα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές που έφθαναν ακόμη και τους 4 τόνους. «Πρόκειται για μια χρονιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που γνωρίζαμε. Οι καρποί στα δέντρα ήταν ελάχιστοι και για τον λόγο αυτόν δεν χρειαστήκαμε πολλά εργατικά χέρια για τα αραιώματα, αλλά και τη συλλογή του καρπού. Αυτή η κατάσταση είχε θετικό αντίκτυπο στην τιμή, η οποία ξεπέρασε ακόμη και το 1 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφθανε ακόμη και κάτω από τα 45 λεπτά», ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι, λόγω της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος, οι έμποροι πλήρωσαν με μετρητά, όταν άλλες χρονιές οι επιταγές που έδιναν ήταν μεταχρονολογημένες πάνω από τέσσερις μήνες, προσθέτοντας ότι «για την αγορά του προϊόντος υπέγραψαν και απευθείας συμβολαιακή σχέση συνεργασίας, ώστε οι παραγωγοί να καλυφθούν από το 50% του μειωμένου φόρου που τους αναλογεί». Κλείνοντας, ο κ. Παπαϋφαντής τόνισε ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου στην περιοχή παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με υποδομές για να στηριχθεί ακόμα περισσότερο το προϊόν.

Στα 1.500 κιλά/στρέμμα η παραγωγή στην Άρτα

Για μειωμένες αποδόσεις στην περιοχή του έκανε λόγο ο Άγγελος Ξυλογιάννης, παραγωγός ακτινιδίου από την Άρτα. Όπως υποστήριξε, η διαδικασία της συλλογής στο σύνολο των καλλιεργειών έχει ολοκληρωθεί, με σημαντικά μειωμένες αποδόσεις μιας μέσης χρονιάς, καθώς «οι περισσότεροι παραγωγοί κινηθήκαμε κάτω από τα 1.500 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσαμε ακόμα και τους 3,5 τόνους».

Εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα, ο κ. Ξυλογιάννης είπε ότι κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής πουλήθηκε πάνω από το 1 ευρώ, χάρη στην καλή ποιότητα του καρπού που έχουμε συλλέξει».

Ο κ. Ξυλογιάννης εκτίμησε, επίσης, ότι «είναι μια ευκαιρία, καθώς με την ποιότητα αυτή μπορούμε να κατακτήσουμε και άλλες αγορές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα χρόνια». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των ποικιλιών, κάνοντας ειδική μνεία στις κιτρινόσαρκες, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις αγορές, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής που διακινείται στη χώρα μας προέρχεται από την Ιταλία.

Μικρότερες από αυτές που αναμένονταν οι αποδόσεις στην Πιερία

Χαμηλότερος, τελικά, ήταν ο πήχης της απόδοσης των καλλιεργειών για την τρέχουσα περίοδο στο ακτινίδιο της Πιερίας. Όπως μας εξήγησε ο Διονύσης Φόλιος, παραγωγός από την Καρίτσα Πιερίας, οι αποδόσεις κινήθηκαν κάτω από τους 2 τόνους, εξέλιξη η οποία απογοήτευσε τους παραγωγούς.

«Αποζημιωθήκαμε, όμως, από την άριστη ποιότητα, αλλά και τις αυξημένες τιμές που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο, καλύπτοντας σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτή την απώλεια». Καταλήγοντας, ο κ. Φόλιος έκανε λόγο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καλλιέργεια από την κλιματική αλλαγή και ζήτησε από την πολιτεία και εξειδικευμένους φορείς να παρέμβουν με ολοκληρωμένες προτάσεις και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις, ώστε να καλυφθεί η παραγωγή για το επόμενο διάστημα.

«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εργαλεία που χρησιμοποιούμε, δεν καταφέρνουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον βαθμό που θα έπρεπε. Περιμένουμε από επιστημονικούς φορείς, υπηρεσίες και ερευνητικά κέντρα να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ώστε να είναι εφαρμόσιμες από εμάς».

Το μικροκλίμα έχει επηρεάσει την παραγωγή της Καβάλας

Διαφορετικές εικόνες επικρατούν στην περιοχή της Καβάλας, όπου η καλλιέργεια της ακτινιδιάς εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως τόνισε η Θεοδώρα Κοσμίδου, γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας, «η εικόνα των αποδόσεων παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Έχουμε περιοχές, όπου οι αποδόσεις φθάνουν τους 3 τόνους το στρέμμα, αλλά και άλλες που έχουν ξεπεράσει ακόμη και τους 4 τόνους».

Υποστήριξε, επίσης, ότι ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών στρέφεται προς τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον. Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών, υποστήριξε ότι αυτές κινούνται από τα 80 λεπτά έως το 1 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του καρπού.