Ακτινίδιο: Από Δεκέμβριο θα ζεσταθούν οι τιµές, έπιασε και 60 λεπτά στον παραγωγό

Μέχρι 24/10 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονταν σε 10.296 τόνους. Από αυτούς, προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 3.116 τόνοι, έναντι 20.841 συνολικών εξαγωγών και 10.920 τόνων προς Ιταλία πέρσι, σύμφωνα με τον Incofruit Hellas.
Στο φόντο της διεύρυνσης των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, αν και με «συγκρατημένους» ρυθμούς, λόγω του διεθνούς τοπίου, γενικεύονται οι κοπές ακτινιδίου την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι τιμές που διαμορφώνονται ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, με την ανώτερη από αυτές στα 60 λεπτά, ενώ από όλες τις πλευρές επισημαίνεται ότι η εμπορία δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί καθοριστικά για φέτος, κάτι το οποίο αναμένεται μετά τον Δεκέμβρη, όταν θα τελειώνει το ακτινίδιο από το νότιο ημισφαίριο.
«Η ζήτηση δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη. Από τον Δεκέμβριο και μετά περιμένουμε να δείξει η αγορά. Πάντως, το τοπίο σε επίπεδο τιμών έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Άρτα, με τα μεγάλα και ποιοτικά ακτινίδια να έχουν “κλειστεί” στα 50, μέχρι και 55 λεπτά το κιλό», μας είπε ο Σπύρος Κακοσίμος, παραγωγός, συσκευαστής και εξαγωγέας στην Άρτα. Ο ίδιος επισημαίνει την ιδιαιτερότητα που είχε φέτος η παραγωγή στον νομό, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν στα τέλη του Σεπτέμβρη την περιοχή υποβάθμισαν ποιοτικά περίπου 8.000 τόνους ακτινιδίων, από το σύνολο των 25.000,, στους οποίους υπολογίζεται η φετινή παραγωγή, μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με πέρσι. «Αναγκαστικά, με αυτό το δεδομένο, πληρώθηκαν και ακτινίδια λιγότερο ποιοτικά, βάσει των εμπορικών προδιαγραφών, και στα 35-45 λεπτά», αναφέρει. Ο κ. Κακοσίμος επιβεβαιώνει, από την πλευρά του, την εκτίμηση ότι τα μεγάλα μεγέθη έχουν πλεονέκτημα έναντι του ιταλικού ακτινιδίου, που έχει πολλά μικρά μεγέθη, αλλά σε κάθε περίπτωση «όλοι οι έμποροι τα μεγάλα και καλά ακτινίδια θα τα πουλήσουν μετά τα Χριστούγεννα». Επεσήμανε, πάντως, ότι «αν εξαιρέσουμε το ποιοτικό πρόβλημα στην Άρτα, που ήταν δύσκολο στη διαχείριση, περιμένω ότι θα κινηθεί καλά η αγορά».
«Τα ακτινίδια που έχουν καλύτερη προοπτική είναι τα μεγάλα νούμερα, δεδομένου ότι η Ιταλία “πάσχει” σε τέτοια νούμερα, και έχουμε αρκετά μεγάλα φέτος», επιβεβαιώνουν και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας-Φιλιππιάδας. Διακρίνουν, όμως, σχετικά «ανεμική» κίνηση από τις αλυσίδες του εξωτερικού και τοποθετούν χρονικά μετά τον Δεκέμβριο τον μεγάλο όγκο της εμπορίας. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά άνθρωποι του συνεταιρισμού, «φέτος, ούτε οι Ιταλοί έχουν πωλήσεις αυτήν την περίοδο».
Ενθαρρυντικό είναι το ξεκίνημα και για το ακτινίδιο Πυργετού, όπου η συγκομιδή ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου με πολύ καλή ποιότητα και ποσότητες μειωμένες κατά 20%, σύμφωνα με τον Θανάση Βλάχο, της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίων Πυργετού. Οι τιμές ξεκίνησαν στα 80 λεπτά για τις πρώτες ποσότητες και στις αρχές της εβδομάδας κινήθηκαν στα 60 λεπτά το κιλό, τιμή την οποία επιδιώκει να κρατήσει η ομάδα παραγωγών.
Το διεθνές κάδρο
«Η εικόνα που διαμορφώθηκε στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ακτινιδίου (ΙΚΟ) έδειξε ότι η Ν. Ζηλανδία έχει παρουσία μέχρι τέλος Δεκεμβρίου με αξιόλογες ποσότητες και με κλειστά εμπορικά προγράμματα, κάτι το οποίο κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, μικραίνοντας το περιθώριο να μπουν νωρίτερα στην αγορά τα ευρωπαϊκά ακτινίδια», αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπακώστας, της ομάδας παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ.
Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου της εμπορίας, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του χώρου, είναι και η παραγωγή της Ιταλίας, η οποία μπορεί μεν να παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των προηγούμενων χρόνων, είναι όμως αυξημένη σε σχέση με πέρσι. «Μόνο η παραγωγή των κιτρινόσαρκων της γείτονος υπολογίζεται φέτος στους 60.000 τόνους, έναντι 35.000 τόνων πέρσι. Πιστεύουμε ότι αυτό θα πάρει ένα μερίδιο από τα πράσινα στην κατανάλωση», σημειώνει ο κ. Παπακώστας. Ο ίδιος θέτει μια ακόμα διάσταση στο κάδρο της φετινής σεζόν, η οποία έγκειται στην πρωιμότητα που πιθανολογείται ότι θα έχει η Χιλή φέτος, που μπορεί να τη φέρει με παρουσία στην αγορά στο τέλος Ιανουαρίου ή μέσα στον Φεβρουάριο, έναντι του Μαρτίου που ξεκινάει συνήθως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπογράμμισε πως η προηγούμενη χρονιά δεν αποτελεί σημείο αναφοράς, δεδομένου ότι, όπως είπε, «πράγματι ήταν μια χρονιά με πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε περιθώρια διαπραγματεύσεων με μεγάλες ποσότητες και σε υψηλότερα επίπεδα τιμών».
«Αυστηροποιεί» η αγορά το πλαίσιο διαλογής
Για μεγαλύτερη «ακρίβεια» στη διαδικασία της διαλογής και του καθορισμού της τιμής με βάση τα μεγέθη και τα εμπορικά χαρακτηριστικά φέτος, κάνει λόγο ο κ. Παπακώστας. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα, με την έννοια ότι ζητείται να περάσουν τα ακτινίδια από καλιμπραδόρο για να δώσουν τιμές. Άλλες χρονιές δεν γινόταν αυτό απαραίτητα σε διαλογητήριο, αλλά κατ’ εκτίμηση. Τώρα, θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο. Άλλες χρονιές οι έμποροι ήταν πιο ελαστικοί. Τώρα η τιμή είναι πιο αντιπροσωπευτική και η εκτίμηση πιο αντικειμενική, με βάση τις εμπορικές προδιαγραφές και την απαίτηση της αγοράς για ομοιογένεια του προϊόντος και ως προς το σχήμα και ως προς το μέγεθος». Όπως υποστηρίζει, αυτό συνδέεται με τις ανταγωνίστριες χώρες που έχουν καλύτερη εξέλιξη στα μηχανήματα της διαλογής, που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζονται πιο αυστηρές συνθήκες διαλογής».