Η ακτινογραφία του νέου ασφαλιστικού για τους αγρότες

-Διαφήμιση-

Οριακές αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, βελτιώσεις σε χρονίζοντα ζητήματα όπως η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών των αγρεργατών αλλά και απώλειες για περίπου 360.000 συνταξιούχους του π. ΟΓΑ οι οποίοι θίγονται από την οριστική κατάργηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» κομίζει, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη και βασικότερη αλλαγή βεβαίως για τους αγρότες έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες πλέον, κατ’ αντιστοιχία με τα όσα θα ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, αποσυνδέονται πλήρως τόσο από το εισόδημα όσο και από τα χρόνια ασφάλισης. Το προηγούμενο σύστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «οδηγούσε σε υπέρμετρη και δυσανάλογη επιβάρυνση» του εισοδήματος των μη μισθωτών «ταϊζοντας» παράλληλα την εισφοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Με αυτό το σκεπτικό, θεσπίζονται πλέον έξι «ανοιχτές» ασφαλιστικές κατηγορίες «ελεύθερης επιλογής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, με προκαθορισμένα ποσά εισφορών για την καθεμία, δίνοντας θεωρητικά τουλάχιστον στους αγρότες την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τους «βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας και της προσδοκίας τους για μελλοντική σύνταξη». Στην πράξη βέβαια οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ αναμένεται να ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία με το χαμηλότερο μηνιαίο ασφάλιστρο που για φέτος ανέρχεται σε 121 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για σύνταξη, υγεία και υπέρ ΛΑΕ).

Η ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό, η καταβολή της εισφοράς του μηνός Ιανουαρίου (σ.σ. το νέο σύστημα θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του έτους) πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Πέραν αυτών, όμως, το νομοσχέδιο προβλέπει και αλλαγές στις εισφορές των ετεροεπαγγελματιών (μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη αγροτική δραστηριότητα), νέο τρόπο εκκαθάρισης των εισφορών των εργατών γης ενώ, μέσω της κατάργησης της «13ης σύνταξης», αγγίζει κι ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων του π. ΟΓΑ.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020.

 

-Διαφήμιση-