ΚΑΠ: Ο «ακραίος» Άλαν Μάθιους θέτει εκ νέου ζήτημα εθνικής συγχρηματοδότησης

Alan-Matthews-cap
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μια ακραία φωνή που έχει μετατραπεί ουκ ολίγες φορές σε «λαγό», προκειμένου να μετρηθούν οι αντιδράσεις των αγροτών της ΕΕ, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το σενάριο της εθνικής συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ από τα κράτη-μέλη. Ο λόγος για τον αγροοικονοµολόγο Άλαν Μάθιους, ομότιμο καθηγητή του Trinity College του Δουβλίνου, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι ένα μοντέλο συγχρηματοδότησης για την εισοδηματική στήριξη της ΚΑΠ θα ελευθερώσει πόρους, οι οποίοι θα μπορέσουν να καλύψουν το «κενό» που δημιουργεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ το Brexit.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μάθιους, η καθιέρωση συγχρηματοδότησης για τις άμεσες πληρωμές με τον ίδιο βαθμό που ισχύει σήμερα για τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης -33% κατά μέσο όρο- θα είναι αρκετή για να γίνουν διαθέσιμα σχεδόν 15 δισ. ευρώ, κλείνοντας την τρύπα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο Άλαν Μάθιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγχρηματοδότηση των επιδοτήσεων θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις αγροτικές πολιτικές της ΕΕ και, ως εκ τούτου, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον γνωστό αγροοικονομολόγο, οι εθελοντικές συνδεδεμένες ενισχύσεις έχουν «αμφίβολη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, επειδή στηρίζουν τους αγρότες σε ένα κράτος-μέλος εις βάρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε άλλα κράτη-μέλη». Ως εκ τούτου, η αλλαγή μοντέλου χρηματοδότησης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο αντιμετώπισης της άνισης κατανομής των άμεσων ενισχύσεων, η οποία έχει επισημανθεί ως θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην καθηγητής του Trinity College παραδέχτηκε ότι η ανωτέρω αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να καταλήξει στο να αλλάξουν δραματικά οι ισορροπίες στην κατανομή των πόρων της ΚΑΠ ανά την ΕΕ, με τα πλουσιότερα κράτη-μέλη να βγαίνουν ευνοημένα έναντι των φτωχότερων. Και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ένα τέτοιο ζήτημα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί, ο Μάθιους δεν είχε μια σαφή, όσο και πειστική, απάντηση σε αυτόν τον εύλογο προβληματισμό για το σενάριο της συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress