Άλαν Μπάκγουελ, Ίδρυμα RISE: «Η αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν θα εκπληρώσει τις προσδοκίες σε κλίμα και περιβάλλον»

Η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ για το 2023-2027 δεν πρόκειται να οδηγήσει το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε μια πιο βιώσιμη πορεία, σύμφωνα με τον Άλαν Μπάκγουελ, διευθυντή έρευνας στο Ίδρυμα Αγροτικών Επενδύσεων για μια Βιώσιμη Ευρώπη (RISE). Ο εξέχων ακαδημαϊκός προειδοποίησε ότι η νέα ΚΑΠ δεν θα εκπληρώσει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρώπης.

Ο κ. Μπάκγουελ υποστήριξε ότι τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes), τα οποία θα γίνουν μέρος των πληρωμών του πρώτου πυλώνα της νέας ΚΑΠ, ανταμείβοντας τους αγρότες για την εκπλήρωση βασικών περιβαλλοντικών απαιτήσεων με επιπλέον άμεσες ενισχύσεις, δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά λόγω της ετήσιας δομής τους.

«Είναι πολύ πιο λογικό να πράξουμε κάτι τέτοιο στα πολυετή προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης [του Πυλώνα 2], καθώς η περιβαλλοντική διαχείριση της γης είναι ένα μακροχρόνιο εγχείρημα», ανέφερε ο ίδιος.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος RISE εξήγησε ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ έχει εγκλωβιστεί σε αυτή την «ξεπερασμένη δομή των δύο πυλώνων», η οποία δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες, με την προσδοκία ότι η χρηματοδότηση θα μετατοπιζόταν σταδιακά από τον Πυλώνα 1 προς τις πιο στοχευμένες πληρωμές του Πυλώνα 2 για την παροχή δημόσιων αγαθών. «Αλλά αυτή η διαδικασία απλά δεν έχει προχωρήσει αρκετά. Έχει κολλήσει».

Με την παραπάνω αξιολόγηση συμφώνησε ο Τζέρεμι Γουέιτς, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), μιας ένωσης πράσινων ομάδων. Χαρακτηρίζοντας τις τρέχουσες συνομιλίες για την αναθεώρηση της ΚΑΠ ως «μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», ο κ. Γουέιτς τόνισε ότι υπάρχει «πλήρης αποσύνδεση» μεταξύ των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή το σχέδιο της Κομισιόν, προκειμένου να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.