Αλβανία: Πάνω από 100 χιλιάδες κοτόπουλα πέθαναν στο Δυρράχιο – Κανένα μέτρο για την ταφή τους

Ο αριθμός των νεκρών κοτόπουλων στο Δυρράχιο έφτασε τις 100 χιλιάδες. Όπως έγινε γνωστό δεν έχει πάρει θέση κανένας φορέας για τις διαδικασίες ταφής για τα νεκρά κοτόπουλα.

Ο κτηνίατρος Armand Llolli δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την ταφή τους. Τα κοτόπουλα συνεχίζουν να μένουν στις εγκαταστάσεις των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Η τοπική αυτοδιοίκηση στο Δυρράχιο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για ταφή.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό. Έχουμε ειδοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα για την απομάκρυνσή τους. Ο καθένας είχε τις δικές του θεωρίες και δεν δέχτηκε να δώσει λύσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανακοινώσει γραπτώς ότι δεν υπάρχει χώρος για την ταφή τους. Πρέπει να βρουν ένα μέρος για την ταφή. Αν παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση», αναφέρει ο κτηνίατρος.

Στο Δυρράχιο επιβεβαιώθηκε χτες γρίπη των πτηνών σε ένα πτηνοτροφείο. Το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 ότι το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε πτηνοτροφείο στο Δυρράχιο.

Οι αρχές προτείνουν το κοτόπουλο να μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς

σύλλογος Προστασίας Καταναλωτών και Τοπικών Παραγωγών αντέδρασε μετά την ανακοίνωση της Υπουργού Γεωργίας για την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος με τον ιό H5N8, γνωστό ως γρίπη των πτηνών.

Σε δήλωσή στα ΜΜΕ ο σύλλογος αναφέρει ότι κατήγγειλε πριν από μια εβδομάδα ότι τα κρούσματα νεκρών κοτόπουλων στο Δυρράχιο ήταν ξεκάθαρο κρούσμα γρίπης των πτηνών, αλλά οι φορείς δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα.

Πηγή : abcnews.al , ertnews.gr