Αλέξανδρος Κεραμιδάς: Από την Ελλάδα στις ΗΠΑ για πρακτική στην τεχνολογία τροφίμων

Ο αγροδιατροφικός τομέας ήταν για τον 22χρονο Αλέξανδρο Κεραμιδά, από το Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, ο κλάδος που τον κέντριζε περισσότερο να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον. Η απόφασή του αυτή τον οδήγησε μέχρι τις ΗΠΑ για να ανακαλύψει πώς λειτουργεί ο κλάδος της τεχνολογίας τροφίμων, αλλά και της προώθησής τους.

Το έναυσμα για το ταξίδι του αποτέλεσε το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο οποίο και σπουδάζει, ακολουθώντας την ειδικότητα «Στέλεχος Επιχειρήσεων Τυποποίησης, Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων».

Όπως ο ίδιος αναφέρει στην «ΥΧ», δεν είχε κάποια πρότερη σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα, απλώς ήταν εκείνο το αντικείμενο για το οποίο ήθελε να μάθει περισσότερα. «Όταν τελείωσα το λύκειο έψαχνα για ένα ΙΕΚ, το οποίο να ήταν σχετικό με την τεχνολογία τροφίμων και το οποίο θα μπορούσε να μου προσφέρει ευκαιρίες και στο εξωτερικό. Μέσα από την έρευνά μου, είδα ότι το συγκεκριμένο ΙΕΚ της ΑΓΣ μπορεί να μου προσφέρει και τα δύο».

Η ειδικότητα που έχει επιλέξει ο Αλέξανδρος επικεντρώνεται σε τομείς όπως η τεχνολογία τροφίμων, η μικροβιολογία και η τοξικολογία τροφίμων, ενώ εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται και πρακτικές εκπαιδεύσεις τόσο μέσα στη σχολή όσο και σε επιχειρήσεις.

«Πραγματοποιούνται μαθήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, αλλά και την προώθησή τους, καθώς μαθαίνουμε και ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση επιχειρήσεων και την εμπορία αγροτικών προϊόντων. Οι διαφορετικές αυτές κατευθύνσεις μπορούν να δώσουν ένα εύρος επαγγελματικών επιλογών στο μέλλον», εξηγεί ο Αλέξανδρος.

Εκπαιδευτικό ταξίδι

Οι καλοί βαθμοί και το επίπεδο των αγγλικών του έγιναν το διαβατήριο για το εκπαιδευτικό του ταξίδι στις ΗΠΑ, μέσω του ΙΕΚ από το οποίο επιλέχτηκαν δύο σπουδαστές. Για τρεις μήνες, ο Αλέξανδρος εντάχθηκε στην παραγωγική διαδικασία του Eastern Market, ενός οργανισμού στο Ντιτρόιτ που συλλέγει αγροτικά προϊόντα από παραγωγούς, τα αποθηκεύει σε ψυγεία και τα προωθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Εγώ είχα ως αντικείμενο την αποθήκευση και την προώθηση των προϊόντων σε διάφορα καταστήματα. Μπορούσα έτσι να δω πώς γίνεται ο σωστός τρόπος αποθήκευσης για τη διατήρηση των προϊόντων, αλλά και το εμπορικό κομμάτι για την καλύτερη προώθησή τους. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι τους ενδιαφέρει πολύ η εξέλιξη μέσω της δουλειάς, να αποκτήσουν δηλαδή τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά το αντικείμενό τους.

Είδα ακόμα και νεότερους εργαζόμενους που δεν είχαν σχετική εκπαίδευση στο αντικείμενο να έχουν αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία». Στα σχέδια του Αλέξανδρου είναι η αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών και στο εξωτερικό μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του.