Η αλλαγή της ώρας φέρνει αύξηση των αγροτικών κλοπών

Οι εγκληματίες της υπαίθρου συχνά χρησιμοποιούν το κάλυμμα του σκοταδιού για να βάλουν χέρι σε αγροτικές περιουσίες. Όπως έχει γράψει η «ΥΧ», τους τελευταίους μήνες στη Μ. Βρετανία αρκετά αγροκτήματα έχουν γίνει στόχος, με πολλές καταγεγραμμένες κλοπές οχημάτων και συστημάτων GPS.

Η NFU Mutual, κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία αγροτικών περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός των σκοτεινών χειμωνιάτικων βραδιών και της μικρότερης κινητικότητας κατά τις νυχτερινές ώρες (κάτι που επηρεάζεται και από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού) πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των αγροτικών κλοπών αυτόν τον χειμώνα. Η προειδοποίηση έρχεται σε μια συγκυρία όπου το κόστος του αγροτικού εγκλήματος έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας, με οργανωμένες συμμορίες να βάζουν στο στόχαστρο τρακτέρ υψηλής αξίας, τετράτροχα μοτοποδηλάτα και μεγάλο όγκο ζωικού κεφαλαίου.

Στο Γιορκσάιρ της Βόρειας Αγγλίας, οι αγρότες καλούνται να είναι προσεκτικοί για να μην πέσουν θύματα κλοπής, ειδικά μετά την αλλαγή της ώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία σημαίνει ότι η δύση του ηλίου θα έρχεται νωρίτερα. «Οι περισσότερες ώρες απόλυτου σκοταδιού δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια για εγκληματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές όπου ο φωτισμός δεν είναι επαρκής και η διέλευση της κυκλοφορίας είναι χαμηλή τα βράδια.

Η νέα φουρνιά εγκληματιών χρησιμοποιεί μια σειρά τακτικών, συχνά μαρκάροντας τα αγροκτήματα την ημέρα για να επιστρέψουν αργά το βράδυ και να προβούν στις ενέργειές τους κάτω από την κάλυψη του σκότους» εξηγεί η Rebecca Davidson, ειδική αγροτικών υποθέσεων στην NFU Mutual, τονίζοντας ότι «η οικονομική ζημιά και η παρακώλυση των αγροτικών δραστηριοτήτων προκαλεί τεράστιο στρες στις αγροτικές κοινότητες».