Άλλη μια «Εβδομάδα των παθών» για αγρότες και καταναλωτές

12/04/2025
3' διάβασμα
alli-mia-evdomada-ton-pathon-gia-agrotes-kai-katanalotes-350774

Καθώς η ελληνική αγορά κρέατος ανεβάζει στροφές ενόψει Πάσχα, οι συνέπειες από τον αποδεκατισμό του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας, μετά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί ο κτηνοτροφικός τομέας, έρχονται να ασκήσουν επιπλέον πίεση στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 4-5), οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εξωθήθηκαν μαζικά στο να εξάγουν, οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά είναι μεγάλες και η άνοδος του καταναλωτικού κόστους κάτι παραπάνω από αισθητή, σε ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων που δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, αλλά σίγουρα είναι καιρός να προβληματίσει όλους όσοι αδιαφόρησαν ή συντέλεσαν στη διαχρονική απαξίωση του κλάδου.

Εκτός των τειχών, μπορεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου να αποφεύχθηκε στο… παρά πέντε, με την προσωρινή υπαναχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέβαλε για 90 ημέρες την ισχύ των εισαγωγικών δασμών 20% που είχε ανακοινώσει για τα προϊόντα της ΕΕ στις 2 Απριλίου, παραμένει όμως η αβεβαιότητα για την τύχη των εμβληματικών εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, όπως είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο και η φέτα, εφόσον οι συζητήσεις αποβούν άκαρπες και, τελικά, επανέλθουν οι συγκεκριμένες ποσοστώσεις. Είναι δεδομένο ότι, εάν επιβεβαιωθεί το απευκταίο αυτό σενάριο, αυτομάτως θα μπει «χειρόφρενο» στις παραγγελίες με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Καθώς η τύχη των ελληνικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κριθεί από το αποτέλεσμα των διμερών διαπραγματεύσεων, η «ΥΧ» παρουσιάζει (βλ. σελ. 8) τα κλαδικά αιτήματα των εγχώριων συντελεστών στην παραγωγή και στην εξαγωγή τέτοιων προϊόντων, τα οποία θα πληγούν από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και αναλυτικά τις επιπτώσεις από την πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ. Θα θωρακισθούν εν τέλει τα συμφέροντα των παραγωγών μας –και, κατ’ επέκταση, η υπόσταση ελληνικής παραγωγής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού– ή οι τελευταίοι θα μείνουν για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι;

Ακόμη πιο άμεσο προβληματισμό από ό,τι οι «φουρτούνες» στο διατλαντικό αγροδιατροφικό εμπόριο προκαλούν τα εν Ελλάδι μέτωπα του καιρού. Ο λόγος για την ψυχρή εισβολή και την κακοκαιρία που χτύπησαν πολλές περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, καταφέρνοντας νέα χτυπήματα σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών μετά τον πρόσφατο παγετό του Μαρτίου (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 7).

Η συνολική εικόνα των ζημιών, η οποία αντανακλά σημαντική επιβάρυνση για το φυτικό κεφάλαιο της χώρας και όχι μόνο, αναγκάζει τους παραγωγούς να εντείνουν τις πιέσεις τους στο ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της παραγωγής, χωρίς τους λεγόμενους «κόφτες» του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θα δώσει ουσιαστική χείρα βοηθείας η πολιτεία, ή θα έχουν οι γεωργοί την ίδια τύχη με τους κτηνοτρόφους; Αν, τελικά, επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, ας μην απορήσει κανείς την επόμενη φορά που θα διαβάσει ότι η ελληνική παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς και ότι ο καταναλωτής καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: