Αλλού μαζεύουν, αλλού σπέρνουν καπνό φέτος

Απόρροια της κακοκαιρίας και των βροχών ο νανισμός των φυτών στη Δεσκάτη

Συνήθως η διαδικασία της φύτευσης του καπνού ολοκληρώνεται προς τα τέλη Μαΐου και μετά από έναν μήνα περίπου ξεκινά η συλλογή. Αυτό όμως δεν ισχύει για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, καθώς ακόμη και τώρα υπάρχουν μέχρι και ακαλλιέργητα χωράφια. Οι έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν τους δύο τελευταίους μήνες εμπόδισαν σε μεγάλο βαθμό τους καπνοπαραγωγούς να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους.

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Κατερίνης, η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζει διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ενώ στην παρούσα φάση παρατηρείται το ακραίο γεγονός να γίνεται ταυτόχρονα φύτευση και συλλογή,

Όπως μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Γιαννιώτας, πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, η διαδικασία της φύτευσης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και πριν από μία εβδομάδα περίπου ξεκίνησε η συλλογή του καπνού από πρώιμες φυτεύσεις. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις φυτείες, ο κ. Γιαννιώτας κάνει λόγο για σημαντικό αριθμό ζιζανίων, που δυσχεραίνουν το έργο των παραγωγών.

Σημαντικό επίσης για τον ίδιο είναι και το θέμα της φυτοπροστασίας. «Λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, αναπτύσσονται εύκολα ασθένειες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότεροι ψεκασμοί και κατ’ επέκταση να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής», τονίζει. Κλείνοντας, κάνει λόγο για ένα προϊόν με πολλές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες, του οποίου η καλλιέργεια για να συνεχιστεί θα πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθήσουν σύγχρονες τεχνικές.

«Υπάρχει μία σταθερή μείωση των καλλιεργειών, λόγω της γήρανσης των παραγωγών και η είσοδος νέων στο επάγγελμα γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την καλλιέργεια και να απολαύσουμε καλύτερες τιμές, θα πρέπει να στηρίξουμε την ποιότητα και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής στον βαθμό που μπορούμε», καταλήγει.

Αρχές Ιουλίου οι πρώτες συλλογές στην Ελασσόνα

Για οψίμιση της παραγωγής κάνει λόγο ο Γιώργος Γκουτζέλας, καπνοπαραγωγός από το Παλαιόκαστρο Ελασσόνας. Υποστηρίζει ότι οι καλλιέργειες είναι μεν όψιμες, αλλά η εικόνα που παρουσιάζουν τα καπνά της περιοχής είναι καλή. Εκτιμά ακόμη ότι το ποσοστό μείωσης εκτάσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κινείται στο 10%, «λόγω των γνωστών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη γήρανση, την εξεύρεση εργατικού προσωπικού και με το κόστος παραγωγής», λέει ο ίδιος.

Στο ερώτημά μας αν η οψίμιση της παραγωγής θα επηρεάσει τη συλλογή και την ξήρανση, ο κ. Γκουτζέλας αναφέρει πως «όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό και ιδιαίτερα από τις θερμοκρασίες που απαιτούνται, ώστε να γίνει σωστή η ξήρανση του καπνού και να έχουμε ποιοτικά αποτελέσματα».

Πριν την ώρα τους ωρίμασαν τα φυτά στη Δεσκάτη

Το φαινόμενο του νανισμού με όλες τις αρνητικές συνέπειες παρουσιάζει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Δεσκάτη. Όπως μας ενημερώνει η Δέσποινα Παντελίδου, καπνοπαραγωγός από το Δασοχώρι, οι υψηλές βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα στα φυτά του καπνού και κυρίως σε βαριά εδάφη, που κρατούσαν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

«Το γεγονός ότι τα φυτά έχουν βγάλει άνθη σημαίνει ότι έχουν κλείσει πρόωρα τον κύκλο τους, χωρίς εμείς να μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο. Ζητήσαμε στήριξη από τον ΕΛΓΑ, αλλά δυστυχώς δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα και ως εναλλακτική λύση μας προτείνει την επαναφύτευση, κάτι το οποίο για μας είναι πολύ δύσκολο», καταλήγει με απογοήτευση η ίδια.