Αμειψισπορά και επιπλέον κίνητρα κρατούν τις εκτάσεις στο φασόλι

Με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες εξελίσσεται η καλλιέργεια

Με σχετική διατήρηση των περσινών εκτάσεων ξεκίνησε και φέτος το ξερό φασόλι, σε Πρέσπες και Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ κάποια μείωση στρεμμάτων υπέρ των σιτηρών καταγράφεται στη Λήμνο. Οι σπορές εξελίχθηκαν ομαλά στις παραπάνω περιοχές, όπου η καλλιέργεια αποτελεί μία καλή εναλλακτική για αμειψισπορά.

Οι συνθήκες, με τα έως τώρα δεδομένα, παραμένουν ευνοϊκές για την καλλιέργεια, που εξακολουθεί ωστόσο να αντιμετωπίζει εμπορικά τις πιέσεις εισαγωγών και ελληνοποιήσεων.

Με μία μικρή μείωση της τάξεως του 5%, πραγματοποιήθηκαν οι σπορές από τις αρχές Μαΐου για τους παραγωγούς των Πρεσπών. Ο φόβος τους για έλλειψη εργατικών χεριών φαίνεται ότι τελικά δεν περιόρισε σε μεγαλύτερο βαθμό την καλλιέργεια. Τα φασόλια στην περιοχή καταλαμβάνουν περίπου 10.000 στρέμματα, εκ των οποίων 15% καλύπτει το μεγαλόσπερμο φασόλι, 35% οι γίγαντες και 50% τα φασόλια ελέφαντες, σήμα κατατεθέν της περιοχής, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ναλμπαντίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος».

Οι φετινές σπορές περιλαμβάνουν κατά 10% λιγότερο μεγαλόσπερμο φασόλι, αναλογία που κέρδισαν γίγαντας και ελέφαντας, λόγω της καλύτερης εμπορικής τους απορρόφησης, κατά τον ίδιο, αφού σε ό,τι αφορά τη μεγαλόσπερμη ποικιλία, αυτή έφτασε να πουληθεί ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής για να μπορέσει να απορροφηθεί από την αγορά, λόγω της πίεσης που δέχεται από παρεμφερή προϊόντα, όπως εξήγησε.

Καλές καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής και οι παραγωγοί στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπου από τον Απρίλιο έχουν σπαρθεί 2.000-2.500 στρέμματα φασολιού των ποικιλιών Tσαλιά και Norton. «Πρώτα μπήκαν τα Tσαλιά, που είναι πολύ λίγα, και μετά τα Norton», εξήγησε ο Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή παλαιότερα μιλούσαν για 2.000 τόνους φασόλι και όχι για 2.000 στρέμματα, που καταλαμβάνει σήμερα η καλλιέργεια λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

Η εναλλακτική της αμειψισποράς που προσφέρει η καλλιέργεια, αλλά και το κίνητρο που έδωσε φέτος η Ένωση Καβάλας με την εγγύηση μιας τιμής της τάξεως του 1,40 ευρώ για τα Νorton και 1,80 ευρώ για τα Tσαλιά είναι αυτά που διατήρησαν τα 1.200 στρέμματα φασολιών και των δύο ποικιλιών των παραγωγών της Ένωσης.

Σε 5.000-5.500 στρέμματα, από τα 6.000, εκτιμώνται οι εκτάσεις της Λήμνου που καλλιεργούνται φέτος με φασόλι, με τους παραγωγούς να έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη σπορά. Λόγω του ότι φέτος πήγε αρκετά καλά η καλλιέργεια των σιτηρών, έχουν σπαρθεί πάρα πολλά χωράφια κλέβοντας από τις εκτάσεις του φασολιού, εξήγησε ο Φάνης Καρανικόλας, γεωπόνος στο Tμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου, εκτιμώντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η ανάγκη κάλυψης των παραγωγών σε ζωοτροφές.

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, που ίσως υπερβαίνει και το 80% τα χωράφια του νησιού καλύπτονται από το ασπρομύτικο φασόλι, τοπική ποικιλία που καταναλώνεται είτε ως νωπό είτε ως ξερό όσπριο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η καλλιέργεια σε ένα ποσοστό πάνω από 90% είναι βιολογική, ενώ χρησιμοποιείται και ως αμειψισπορά των σιτηρών.