Αμερικανική Γεωργική Σχoλή: Η γνώση μετατρέπεται σε γαλακτοκομικό προϊόν

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) μετατρέπει τη θεωρητική γνώση και την εκπαίδευση σε πρακτική άσκηση «μεταμορφωμένη» σε ένα μπουκάλι γάλα το, οποίο περιέχει μέσα του όλη τη γνώση που χρειάζεται κανείς για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κτηνοτροφικό τομέα και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μέσα από μία εκπαιδευτική καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα στις εγκαταστάσεις της ΑΓΣ, μαθητές και σπουδαστές συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία για να δουν από κοντά την εκτροφή των ζώων και τη μεταποίηση του γάλακτος. Σκοπός είναι να προετοιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες, αλλά και να αναγνωρίσουν τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Με αφορμή τη νέα καμπάνια «Σχολή στο Γάλα» για την προώθηση των γαλακτοκομικών της προϊόντων, ο Στράτος Σουγλής, κτηνίατρος και προϊστάμενος του βουστασίου και της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εξηγεί στην «ΥΧ» τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η εκπαίδευση με την παραγωγική διαδικασία. «Η ΑΓΣ διαθέτει ένα βουστάσιο με 120 αρμεγόμενες αγελάδες φυλής Χολστάιν, ενώ διαθέτει και αγρόκτημα για την παραγωγή του 70% περίπου των ζωοτροφών.

Διαθέτει, δηλαδή, μία καθετοποιημένη μονάδα, καθώς πραγματοποιείται και η μεταποίηση του γάλακτος. Μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά και σπουδαστές του Perrotis college παρακολουθούν και εμπλέκονται σε όλες τις διαδικασίες. Συμμετέχουν στις δραστηριότητες του αγροκτήματος και ειδικότερα στο βουστάσιο κατά την παραγωγή του νωπού γάλακτος, αλλά και στη μεταποίησή του σε καθημερινή βάση. Επίσης, πραγματοποιείται και απογευματινό πρόγραμμα στο οποίο κάθε απόγευμα μαθητές από το λύκειο έρχονται για κάποιες συγκεκριμένες ώρες και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του αγροκτήματος, του βουστασίου και του γαλακτοκομείου. Επιπλέον, για τους σπουδαστές του κολεγίου Perrotis υπάρχει πρακτική άσκηση μεγάλης διάρκειας όπου παρακολουθούν όλες τις διαδικασίες».

Η σχολή, λοιπόν, εκτός από την παροχή θεωρητικής γνώσης λειτουργεί ως ένα επιδεικτικό αγρόκτημα για την πρακτική εκπαίδευση, καθώς όπως συμπληρώνει ο κ. Σουγλής «είναι καλό οι σπουδαστές να βλέπουν τις ζημιές και τα κέρδη, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν στην παραγωγή. Για αυτό η δυναμικότητα του αγροκτήματος είναι 120 ζώα, ώστε να είναι συνυφασμένη με μια πραγματική μονάδα παραγωγής γάλακτος».

Η εμπειρία στην πράξη

Ο Στέργιος Ξουγγιάς είναι ένας από τους αποφοίτους της ΑΓΣ που εκπαιδεύτηκε πρακτικά μέσω του αγροκτήματος και του βουστασίου της σχολής. Σήμερα εργάζεται και ο ίδιος στο βουστάσιο και φροντίζει για τη διατροφή, την ευζωία των ζώων, ενώ συμμετέχει και στη μεταποίηση του γάλακτος.

Επίσης, εργάζεται ως εργαστηριακός δάσκαλος, καθώς καθοδηγεί και συνοδεύει τους μαθητές κατά την παρουσία τους στους χώρους της σχολής. «Προέρχομαι από τη Χαλκιδική και η μεγάλη μου αγάπη για τα ζώα με οδήγησε στην ΑΓΣ. Ό,τι χρειαζόμουν ως βάση για την εκπαίδευσή μου κατάφερα να το δω πρακτικά μέσω αυτής της διαδικασίας. Όταν αποφοίτησα μου δόθηκε η ευκαιρία από τη σχολή να δουλέψω στο βουστάσιο και να εξελίξω όλα όσα είχα μάθει».

Διασφάλιση της ποιότητας

Το επιδεικτικό αγρόκτημα και βουστάσιο, θέλοντας να αποτελέσει ένα σύγχρονο παράδειγμα καθετοποιημένης μονάδας, τηρεί πιστοποιημένα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας κατά το πρότυπο ISO τόσο για την παραγωγή του νωπού γάλακτος όσο και για την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Σουγλής, «χρησιμοποιούμε μόνο το δικό μας γάλα χωρίς να εισάγουμε, ενώ το 30% των ζωοτροφών που δεν παράγεται στο αγρόκτημα είναι ελεγχόμενο και πιστοποιημένο μη γενετικά τροποποιημένο».

Τα προϊόντα που παράγει η σχολή είναι γάλα ημέρας πλήρες και ελαφρύ, παραδοσιακό γιαούρτι από αγελαδινό γάλα, αλλά και ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα και διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε μικρότερα σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει η διάθεσή τους και σε μικρότερα σημεία πώλησης και στην Αθήνα. Όπως τονίζει ο κ. Σουγλής, «τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις των προϊόντων επιστρέφουν στη σχολή για να υποστηρίξουν τις υποτροφίες των μαθητών».