Άμεσα μέτρα ενίσχυσης για τους παραγωγούς ζητάει με επιστολή του ο ΣΕΚ

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης κτηνοτρόφων και αγροτών για την αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, προτείνει με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και συναρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο οι προτάσεις του ΣΕΚ αφορούν την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής (Ζωοτροφές, Ενέργεια, Αναλώσιμα κλπ).

Ακολουθεί η επιστολή του ΣΕΚ:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στη συνεδρίασή του της 30 Μαρτίου 2022, επεσήμανε ξανά, την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής.

Οι προτάσεις του ΣΕΚ, που είχαν σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής (Ζωοτροφές, Ενέργεια, Αναλώσιμα κλπ) είναι η καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς:

  • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
  • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.
  • Για την χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ που ήδη έχουν δοθεί:

o   5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση

o   70 ευρώ ανά χοιρομητέρα

  • Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς επίσης και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η λήψη αντίστοιχων με τις προτάσεις μας, μέτρων αντιμετώπισης του κόστους στην Ισπανία, δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε. Το 2% στο τζίρο της προηγούμενης χρονιάς, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο 10%, προκειμένου να αντιμετωπισθεί,έστω προσωρινά, η αύξηση του κόστους των εισροών (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κλπ).

Στη συζήτηση μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΣΕΚ, κρίνεται από όλους ως πολύ σημαντική, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των εκροών των παραγωγών (γάλα και κρέας) στο 6%. Θα αποτελούσε μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα της οικονομικής συμπίεσης των παραγωγών, ευνοώντας παράλληλα την κατανάλωση.

Τέλος όπως έχουμε επισημάνει,απαιτείται άμεση ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών προς τις Τράπεζες γιατί η λήψη εξώδικων και το κλείσιμο λογαριασμών των παραγωγών, ούτε τις ίδιες τις Τράπεζες εξυπηρετεί , ούτε πολύ περισσότερο τους παραγωγούς που στο περιβάλλον που ζούμε, οδηγούνται σε καταστροφή «δια της ασφυξίας».