Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τη φωτιά κτηνοτρόφους της Ζακύνθου ζητά ο ΣΕΚ

Ανακοίνωση σχετικά με τους πληγέντες από την πυρκαγιά που ξέσπασε το προηγούμενο Σάββατο (26/8), σε δασική έκταση στην περιοχή της Αναφωνήτριας Ζακύνθου και εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Σε αυτήν, ο ΣΕΚ ζητά άμεσα μέτρα για να αποζημιωθούν και να ανακουφιστούν οι τοπικοί κτηνοτρόφοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι μεγάλες φωτιές που έπληξαν το νησί της Ζακύνθου προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές
και στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Πολλά ζώα χάθηκαν και
καταστράφηκαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές, αποθήκες κτηνοτρόφων,
προμήθειες σε ζωοτροφές, μηχανήματα, οχήματα κ.α.

Κατόπιν αυτών ζητάμε:

 • Την άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο
  και σε υποδομές.
 • Την αποζημίωση, του ζωικού κεφαλαίου που έχει χαθεί, καθώς και των
  μελισσοσμηνών. Επειδή πολλά ζώα που κάηκαν πιθανά δεν θα βρεθούν από
  τους εκτιμητές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα μητρώα των κτηνοτρόφων
  και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ώστε όλα τα ζώα που έχουν χαθεί να αποζημιωθούν.
 • Την ενεργοποίηση των Π.Σ.Ε.Α. για κάλυψη των ζημιών στις κτηνοτροφικές
  εγκαταστάσεις – υποδομές.
 • Την αναστολή πληρωμής για δύο χρόνια των οφειλών των πληγέντων
  κτηνοτρόφων άτοκα (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόροι), μοντέλο Λέσβου.
 • Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων για την αγορά
  ζωοτροφών.
 • Να ληφθεί επίσης μέριμνα ώστε οι βοσκότοποι που έχουν καεί να
  αντικατασταθούν με άλλες επιλέξιμες εκτάσεις για να μην χαθεί ούτε ένα
  ευρώ από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων του νησιού.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΚ επισυνάπτεται το υπόμνημα κτηνοτρόφων της περιοχής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Αναλυτικά:

Στις 26-8- 2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:30 π.μ., στην περιοχή της Αναφωνήτριας
Ζακύνθου που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νησιού, ξέσπασε σε δασική έκταση πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή απειλώντας κατοικίες και επιβάλλοντας την απομάκρυνση κατοίκων για λόγους ασφάλειας.

Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές αυτές που ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες στην περιοχή, αποτέλεσαν έκτακτη είδηση στα κεντρικά δελτία και έφεραν το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον τόπο μας ρημαγμένο από τη λαίλαπα της φωτιάς και τους κατοίκους του αντιμέτωπους με πρακτικά ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις.

Εμείς υπογράφουμε το παρόν υπόμνημα ως κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μας είδαμε τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται στη μανία της φωτιάς.

Πέρα από την αναμφισβήτητη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε καθώς επλήγησαν τεράστιες εκτάσεις δάσους, για τις οποίες θα χρειαστεί να περάσουν πολλές γενιές ώστε να αποκατασταθούν, η φωτιά άφησε στο πέρασμά της δεκάδες νεκρά ζώα και κατεστραμμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο σοκάρουν, αποτυπώνοντας μια ζοφερή πραγματικότητα, καμένα δέντρα, ζώα, κτήρια και οχήματα.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν την περιοχή μας είναι τέτοιες σε αριθμό που ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο εμείς ως κτηνοτρόφοι, υποστήκαμε ζημίες που ξεπερνούν τα 300 αμνοερίφια και τις 30 αγελάδες της βραχυκερατικής φυλής, ενός σπάνιου είδους. Μάλιστα, πολλά ζώα αναγκάστηκαν να καταφύγουν προς τη θάλασσα, κυνηγημένα από τη φωτιά με αποτέλεσμα , λόγω των απόκρημνων πλαγιών, να καταποντιστούν και να πνιγούν.

Εκτός όμως από τις ζημιές στα ζώα της περιοχής, οι οποίες είναι μονάχα ενδεικτικές
της συνολικής καταστροφής που συντελέστηκε και θα πιστοποιηθούν όταν πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ολοσχερώς αποθήκες κτηνοτρόφων, προμήθειες σε ζωοτροφές, μηχανήματα και οχήματα που χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών αναγκών.

Όλη αυτή η κατάσταση μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση και η οικονομική αλλά και ηθική ζημία που έχουμε υποστεί είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αφού όλα όσα για τα οποία παλεύαμε μια ζωή έγιναν μέσα σε λίγες ώρες στάχτη.

Εμείς ως υπογράφοντες αναφερόμαστε και σε πολλές άλλες οικογένειες που υπέστησαν ζημιές και βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με ένα αβέβαιο μέλλον.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας να ξαναχτίσουμε όσα μας στέρησε η φωτιά και παρακαλούμε για την ενίσχυση όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Παρακαλούμε ακόμα για την άμεση συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε ως χώρα, να προσφέρουμε σε ένα κρίσιμο τομέα της Οικονομίας, όπως πράττουμε τόσα χρόνια.

Μετά τιμής,
Διονύσιος Γιαννούλης του Τιμοθέου
Τσουκαλά Μαρία του Παναγιώτη
Τσουκαλάς Παναγιώτης του Στυλιανού