Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών φρούτων ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου – ΕΟΑΝΣΛ

Στο πρόβλημα των ανοικτών τιμών και της δύσκολης διάθεσης των φρούτων, που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για παραγωγούς και καταναλωτές αναφέρεται ανακοίνωση Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Τυρνάβου και της ΕΟΑΝΣΛ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διεκδικήσεις με συγκεκριμένα αιτήματα.

Αναλυτικότερα: Με την περίοδο της  συγκομιδής να έχει παρέλθει για την συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, διαπιστώνουμε ότι η μοναδική πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς οι αγρότες είναι ολική καταστροφή. Εκατοντάδες στρέμματα πολυετών καλλιεργειών θα εγκαταλειφτούν ή θα ξεπατωθούν από δεκάδες συναδέλφους μας, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ενώ αρκετοί θα εγκαταλείψουν τελείως το επάγγελμα διότι αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειες τους, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους κυβερνώντες. Καλούμαστε σήμερα, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα να ανταπεξέλθουμε σε ένα κόστος παραγωγής που δεν έχει προηγούμενο, με τριπλάσιες τιμές σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα στα εφόδια, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο. Βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια, επιτραπέζια σταφύλια και λοιπά φρούτα, πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές ενώ αρκετά έμειναν πάνω στα δένδρα και στα κούτσουρα. Μιλάμε για φρούτα, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν εξαγωγή σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να ταυτιστούν με την Ε.Ε στην επιβολή εμπάργκο στην Ρωσία από το 2014, αλλά και πρόσφατα λόγω του πόλεμου, είχε αρνητικές συνέπειες με τα γνωστά αποτελέσματα για αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Οι μεσάζοντες προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση μισές τιμές από πέρυσι, ενώ οργιάζουν οι ανοιχτές τιμές, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι βιομηχανίες σχετικά με τα φρούτα που διοχετεύονται σε αυτές, εμπαίζοντας τους παραγωγούς και κερδοσκοπώντας με την ανοχή των κυβερνήσεων. Η εγχώρια αγορά έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, μετά από τόσα χρόνια κρίσεων και μνημονίων, αλλά και πρόσφατα με την ακρίβεια, με συνέπεια η αγοραστική δύναμη του λαού να είναι περιορισμένη, αφού δεν επιτρέπει στην λαϊκή κατανάλωση να καλύπτει τα πάγια έξοδα.

Ζητούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών από τους «γνωστούς άγνωστους», ενώ παράλληλα η αύξηση των μισθών, των συντάξεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η λαϊκή κατανάλωση.

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι έχουμε πλέον την εμπειρία, την δύναμη, την θέληση να επιβάλουμε με τους αγώνες μας λύσεις. Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους μας να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να διεκδικήσουμε μαζί λύσεις. Κανένας δεν περισσεύει. Κανένας πια στον καναπέ.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών του δήμου Τυρνάβου  που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος, παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Να μην στηρίξει και να μην υλοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση το εμπάργκο στην Ρωσία, ώστε να ξανανοίξει αυτή η τεράστια αγορά που απορροφούσε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών μας προϊόντων. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ».