Αποκλειστικό: Καταργούνται οι άμεσες ενισχύσεις

Το χειρότερο δυνατό σενάριο φαίνεται να βγαίνει αληθινό σε ό,τι αφορά το μέλλον των επιδοτήσεων και τη Νέα ΚΑΠ, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypaithros.gr, το Ευρωκοινοβούλιο απέστειλε πριν από λίγες ώρες στο ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την υπ’ αριθμ. 0104/2019 απόφασή του, με την οποία καταργούνται οι άμεσες ενισχύσεις.

Οι συζητήσεις για την περιβόητη σύγκλιση των ενισχύσεων φαίνεται πως πήγαν στράφι, και τώρα μένει η απόφαση να τεθεί σε ισχύ, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

“Το τέλος του αγροτικού κλάδου”

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε πως έχουν ήδη μπει στο τραπέζι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, «μιλάμε για το τέλος του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, με μαθηματική ακρίβεια», τόνισε ο ίδιος.

Εντύπωση προκαλεί η στάση των Copa και Cogeca, που φαίνεται να μην έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της απόφασης αυτής. «Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν μάθει να τα βγάζουν πέρα παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους», τονίζουν στελέχη των οργανώσεων.

“Χτύπημα κάτω από τη ζώνη”

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, καθώς η απόφαση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. «Ξέραμε ότι θα μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις, αλλά βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις για το ποσοστό της μείωσης. Είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και ετοιμάζονται ήδη διαβήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση της απόφασης», δηλώνουν αποκλειστικά στο ypaithros.gr πηγές του υπουργείου.

Η απόφαση έχει τελεσίδικο χαρακτήρα και θα είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθεί, καθώς πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των κρατών-μελών υπέρ της ακύρωσης, κάτι που ενόψει Brexit φαντάζει πρακτικά απίθανο.

Εμείς, από την «ΥΧ» και το ypaithros.gr, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι καλό μήνα και καλή δύναμη στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.