Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην κορινθιακή σταφίδα ζητούν μεταξύ άλλων, οι αγρότες της Ηλείας

metapoiitikes epixeiriseis korinthiakis stafidas entassontai syndedemeni exisotiki

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες του Νομού Ηλείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμαλιάδας και της Ομάδας Παραγωγών Βιομ. Τομάτας- Κορ. Σταφίδας «Εύφορη Γη», καθώς βλέπουν τις εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμά τους και διερωτώνται για το εάν υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα;

Έξι είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα σημεία που προβληματίζουν τους Ηλείους παραγωγούς. 

Πιο συγκεκριμένα: 

«ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Άλλα περίμεναν οι αγρότες και άλλα εισέπραξαν. Κάποιος “υπεύθυνος” αναρωτήθηκε πώς θα αντέξει τώρα το οικογενειακό τους εισόδημα, πώς θα σπουδάσουν τα παιδιά τους; Μπορεί να απαντήσει κάποιος ;

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ. ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να έρθουν τα πορίσματα και να αποζημιωθεί ο Αγροτικός κόσμος.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ.

Από το 2010 όλοι οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδροι ΕΛΓΑ μας ζητούσαν προτάσεις για τροποποίηση του Κανονισμού. Εμείς στείλαμε όλες τις προτάσεις που μας ζήτησαν αλλά δυστυχώς ακόμη περιμένουμε την τροποποίηση.

ΚΤΙΡΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Είναι απαράδεκτο, επί 13 χρόνια, να βρίσκονται σε εκκαθάριση οι ενώσεις Αμαλιάδας- Γαστούνης και κανένας να μην ενδιαφέρεται να κλείσουν οι εκκαθαρίσεις.

Υπάρχουν Πρόεδροι των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που αυτά τα 13 χρόνια, είναι δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και κανένας δεν ενδιαφέρεται.

Επίσης, όλοι γνωρίζετε ότι σε όλα τα χωριά υπάρχουν κτίρια των Συνεταιρισμών που σε λίγα χρόνια θα έχουν πέσει. Τα κτίρια αυτά υπάρχουν από τα χρήματα των αγροτών.

ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ

Είμαστε στη γη της επαγγελίας. Δύο φράγματα και άφθονο νερό. Κι όμως… στο Νομό Ηλείας οι αγρότες κινδυνεύουν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι σε μία απίστευτη ηρεμία και θα το ξανασκεφτούν τον Απρίλιο που θα υπάρχει το πρόβλημα.

ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Μπορεί να επανέλθει η τιμή της Κορινθιακής σταφίδας σε επίπεδα που να επιτρέπουν στον παραγωγό αφενός να βγάζει τα έξοδα του και αφετέρου να ζήσει ο σταφιδοπαραγωγός την οικογένεια του; Εμείς λέμε ναι. Υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει οι σταφιδοπαραγωγοί να γραφτούν στο σύνολό τους στην ομάδα παραγωγών ,και με δέσμευση το 100% της παραγωγής, να την περνούν από την ομάδα παραγωγών. Η πολιτική ηγεσία να μας βοηθήσει ώστε τα κτίρια τα οποία έχει απαλλοτριώσει η Πειραιώς και είναι για τη σταφίδα, να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση και την εμπορία του προϊόντος.

Κύριοι, πάρτε θέση και απαντήστε υπεύθυνα στον Αγροτικό κόσμο. Υπάρχει μέλλον. Να φύγουν οι Αγρότες μετανάστες στο εξωτερικό. Ο Αγροτικός τομέας θέλει ΤΩΡΑ λύσεις. Αύριο θα είναι ΑΡΓΑ. Δεν πρέπει να ερημώσει η Εύφορη Γη της Ηλείας. Θέλουμε απαντήσεις τώρα».