Άμεση επανεξέταση των πορισμάτων ζημίας ζητούν οι κερασοπαραγωγοί της Ποταμιάς

Ανάστατοι είναι οι κερασοπαραγωγοί της Ποταμιάς Αγιάς από τα χαμηλά ποσοστά ζημιάς που εκτίμησε ο ΕΛΓΑ για τον παγετό τον Απρίλιο του 2021, με αποτέλεσμα να ζητούν επανεξέταση της κατάστασης και αν είναι δυνατόν από έμπειρους γεωπόνους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παγετόπληκτων παραγωγών κ. Κεραμέα «η θερμοκρασία πέρυσι τον Απρίλιο είχε φτάσει τους -5 βαθμούς κελσίου και τα πάντα στο ορεινό χωριό της επαρχίας είχαν παγώσει, ακόμη και τα πλατάνια. Ωστόσο αισθανόμαστε αδικημένοι γιατί τα ποσοστά ζημιάς που εκδόθηκαν σε γειτονικά χωριά είναι μεγαλύτερα από ότι το δικό μας. Η εποχιακή γεωπόνος του ΕΛΓΑ ήρθε με καθυστέρηση στο χωριό, δεν υπήρχαν μάρτυρες και δεν καταλαβαίνουμε με ποια κριτήρια εξέδωσε αυτά τα πορίσματα. Έχουμε ζητήσει από το νέο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ συνάντηση κι αν χρειαστεί είμαστε διατεθειμένοι να ξανά πληρώσουμε για την υποβολή ενστάσεων, ώστε να αποδεχθούμε δίκαια και αντικειμενικά. Αν και ορισμένοι συνάδελφοι είναι απαισιόδοξοι και δεν θέλουν να ξαναπληρώσουν τέλη, απόδειξη του κλίματος απογοήτευσης που κυριαρχεί στην Ποταμιά».

Παρέμβαση Κόκκαλη

Να προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ σε δίκαιη επανεξέταση των πορισμών για τις ζημιές που έχουν υποστεί τον περασμένο Απρίλιο κερασοπαραγωγοί στην Ποταμιά της Αγιάς, ζητά με δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε δίκαιη επανεξέταση των πορισμάτων που αφορούν τους κερασοπαραγωγούς στην Ποταμιά της Αγιάς. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς είναι δυνατό να είναι ανάστατο ένα ολόκληρο χωριό από τα αρχικά πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τον περυσινό παγετό (Απρίλιος 2021) στα κεράσια. Σχεδόν σε όλους τους παραγωγούς αναγνωρίστηκε ποσοστό ζημίας 20% με 30%, αλλά και στους λίγους στους οποίους αναγνωρίστηκε υψηλότερο ποσοστό, η ζημιά στην παραγωγή ήταν ελάχιστη, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ. Καλώ τις αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξετάσουν – όπως έχουν υποχρέωση άλλωστε – με συναίσθηση καθήκοντος που χαρακτηρίζει τους υπαλλήλους, αλλά και δικαιοσύνη όλα τα πορίσματα. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και αν χρειαστεί θα ασκήσω κάθε μέσο που μου δίνει η βουλευτική μου ιδιότητα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.»