Αμέτρητες οι ζημιές από τον άνεμο στην Τριφυλία

Αναζητείται λύση για άμεση αποζημίωση των παραγωγών

Σοκ προκαλούν οι ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Τριφυλίας, με επίκεντρο τα Φιλιατρά, όπου καταστράφηκαν σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε την περασμένη Κυριακή 28/11, δήλωσε ότι «οι ζημιές που προκλήθηκαν στα Φιλιατρά ήταν μεγάλες και επεκτάθηκαν σε 30 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Μεγαλύτερη ζημιά έγινε σε μία σύγχρονη μονάδα με νέες τεχνολογίες, όπου η καταστροφή ήταν απόλυτη και το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς έφτασε τα 400.000 ευρώ.

Η μονάδα αυτή κάλυπτε δέκα στρέμματα καλλιέργειας και, όπως αντιλαμβάνεστε, μαζί με τη μονάδα καταστράφηκε το σύνολο της καλλιέργειας. Το ίδιο συνέβη και με τις άλλες μικρότερες μονάδες, που έχασαν την παραγωγή τους, πέρα από τις ζημιές στο θερμοκήπιο». Αν και η κατασκευή ήταν ειδικών προδιαγραφών και υψηλής αντοχής, η ένταση ανέμου ήταν τέτοια που δεν άφησε τίποτα όρθιο. «Οι παραγωγοί είναι σε αδιέξοδο και αναζητούμε λύση, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος. Μάλιστα, όπως ο ίδιος προσθέτει, «το πρώτο βήμα είναι να δούμε αν μπορούν να καλυφθούν μέσω ΕΛΓΑ ή να υπάρξει οικονομική αρωγή μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ήδη, έχει γίνει σχετική σύσκεψη, ώστε να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν και να βρεθεί η πιο γρήγορη λύση για την αποκατάσταση των ζημιών».

Ζημιές

Βέβαια, η μεγάλη ένταση της θύελλας που σάρωσε την περιοχή δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν περιστατικά που ξηλώθηκαν ακόμη και ελαιόδεντρα. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, «μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων στην περιοχή των Φιλιατρών καταστράφηκε, όπως και τρεις σταβλικές εγκαταστάσεις. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο».