Αμύγδαλο: Αισιόδοξοι οι παραγωγοί στη Λάρισα

dentro-amigdalo

Σε µία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών εξελίσσεται η φετινή για το αµύγδαλο, καθώς η παραγωγή αποδεικνύεται άριστη, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Πανελλαδικά, η παραγωγή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 8.500 τόνους, ενώ στη Θεσσαλία η καρδιά του αµυγδάλου χτυπά στον πρώην Δήµο Νέσσωνα (περίπου 4.000 τόνους κόκαλο και 2.000 τόνους ψίχα) και στην επαρχία Ελασσόνας, όπου κάθε χρόνο φυτεύονται εκατοντάδες νέα δέντρα.

Η συγκοµιδή ξεκίνησε µε τις ποικιλίες Τουόνο και Φυρανιά και ακολουθεί η Τέξας, που γίνεται µηχανικά, µε δονητές και µε τύπου οµπρέλα. Τα ποτίσµατα από δεκαπενθήµερα γίνονται πλέον ανά µήνα, αλλά λόγω του όγκου των δέντρων και για να µπορέσει η παραγωγή να είναι ανταγωνιστική σε σχέση µε το εξωτερικό, θα πρέπει να βρεθεί λύση µε το πότισµα και την άρδευση. Οι παραγωγοί του πρώην Δήµου Νέσσωνα ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να εντάξει σε κάποιο πρόγραµµα το φράγµα Πουρναρίου, το οποίο έχει έτοιµη µελέτη και το οποίο θα εξασφαλίσει για χρόνια την άρδευση σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην επαρχία Ελασσόνας δεν αντιµετωπίζουν πρόβληµα άρδευσης, αλλά φέτος προέκυψε η επιδροµή των αγριογούρουνων, τα οποία λεηλάτησαν την παραγωγή σε δέντρα 3-4 ετών, µειώνοντας έως και 30% τη σοδειά. Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η δήλωση του Νικολάου Νταλίπη, προέδρου της Οµάδας Παραγωγών Aµυγδάλου Ελασσόνας για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αλυσίδα παραγωγής του αμυγδάλου της περιοχής: «Ολοκληρώνουμε τη συλλογή του καρπού στην περιοχή µας. Όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι ευνοϊκή για τους παραγωγούς µας και οι αποδόσεις θα είναι αυξηµένες πάνω από 15% σε σύγκριση µε πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια του αµυγδάλου στον τόπο µας έχει πάρει άλλη διάσταση. Οι καλλιεργούµενες εκτάσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και επενδύουµε στην παραγωγή και στις νέες τεχνολογίες. Η οµάδα µας ετοιµάζει µια ολοκληρωµένη επενδυτική πρόταση στον τοµέα µεταποίησης του καρπού, ώστε τα µέλη να πάρουν την προστιθέµενη αξία του προϊόντος. Η πρότασή µας περιλαµβάνει σπαστήρα, διαλογέα και αποθηκευτικούς χώρους».

Τέλος, αναφορικά µε τις τιµές, αν και οι έµποροι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, θεωρείται δεδοµένο ότι αυτές θα κυµανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή από 2,6 έως 3 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τη µέση στρεµµατική απόδοση, αυτή κυµαίνεται στα 10 κιλά ανά δέντρο.