Αιγοπρόβειο κρέας: Οι προσφορές των σούπερ μάρκετ αλλοιώνουν την αγορά
Σ τις αρχές Απριλίου ξεκινάνε οι σφαγές των αμνοεριφίων στη χώρα μας, ώστε να καλυφθεί η πασχαλινή ζήτηση. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι προσπαθούν να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους. Πιέζονται από δύο παράγοντες, την αναποτελεσματική παραγωγική διαδικασία και τις χαμηλές τιμές του κρέατος και του γάλακτος στην αγορά. Σε μία ήδη δύσκολη εξίσωση προστίθεται και το θέμα των ελληνοποιήσεων, η προσπάθεια δηλαδή επιτήδειων να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ζήτηση στις γιορτές του Πάσχα, προσφέροντας σε χαμηλές τιμές στην αγορά αμνοερίφια εισαγωγής, που με παράνομο τρόπο μετατρέπονται σε ντόπια. Το καθολικό Πάσχα, το οποίο προηγείται του ελληνικού, προσφέρει μία οικονομική ανάσα σε πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι καταφέρνουν να εξάγουν τα σφάγιά τους. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των αμνοεριφίων διακινείται στην εσωτερική αγορά και το ερώτημα είναι αν οι τιμές παραγωγού θα ικανοποιήσουν τους κτηνοτρόφους. Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από διάφορες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, προσπαθεί να μεταφέρει μία εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, έναν μήνα πριν από το Πάσχα.
των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ακριβή χρονιά, φτωχά αποτελέσματα
Μέσα από έναν δύσκολο χειμώνα βγαίνει η κτηνοτροφία στη Στερεά Ελλάδα. Τα προβλήματα στις ορεινές περιοχές, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι σημαντικά. Η παρατεταμένη κακοκαιρία ανάγκασε τους κτηνοτρόφους να κρατήσουν τα ζώα μέσα στις εγκαταστάσεις, καταναλώνοντας έτσι περισσότερες ποσότητες ζωοτροφών. «Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία αύξησε σε σημαντικό βαθμό το κόστος παραγωγής των εκμεταλλεύσεών μας. Tα ζώα μας στερήθηκαν το φυσικό χορτάρι, καθώς παρέμειναν στις εγκαταστάσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια χρειάστηκαν μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφής. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρέασαν αρνητικά και τις γέννες των ζώων. Ειδικά στα κατσίκια το ποσοστό θνησιμότητας ήταν αρκετά μεγαλύτερο σε σύγκριση με πέρσι», τονίζει ο Θανάσης Ασπρουλάκης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Φθιώτιδας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λίγες βδομάδες πριν από το Πάσχα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος: «Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη ξεκινά και η σφαγή των ζώων για το Πάσχα. Στο μεσοδιάστημα υπάρχει το καθολικό Πάσχα όπου ένας αριθμός ζώων εξάγεται στην Ιταλία και εκτονώνεται κάπως η δική μας παραγωγή. Αν λάβουμε υπόψη ότι σήμερα η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 3,5 ευρώ το κιλό, με δυσκολία βλέπω να ξεπερνά τα 4,8 ευρώ το κιλό τις ημέρες του Πάσχα. Πέρυσι οι τιμές που πουλήσαμε έφτασαν και τα 5,2 ευρώ το κιλό».
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο γάλα. «Η τιμή του κυμαίνεται στα 72 λεπτά το κιλό, από 90 λεπτά που πουλούσαμε την περσινή περίοδο. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε συρρίκνωση τον κλάδο. Αν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ντόπιας παραγωγής και ειδικά της ελεύθερης κτηνοτροφίας, μάλλον θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», καταλήγει ο ίδιος.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Στα τσιγκέλια οι κτηνοτρόφοι, φέτος σταυρώνουν το αρνί
Μετά τα Χριστούγεννα, οι τιμές παραγωγού στο αρνί κατρακυλούν, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους. Στα 2,10 ευρώ περίπου είναι η τιμή για ζωντανό αρνί στον Νομό Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής, Νίκο Δημόπουλο. Υπήρξαν πωλήσεις και με 1,80 ευρώ για μεγάλα και βαριά αρνιά, ενώ η υψηλότερη καταγράφηκε στη Χρυσούπολη, όπου έμπορος από την Κόρινθο αγόρασε με 2,20.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας Γιάννης Κιτσουκάκης, σχολιάζοντας ότι οι μισοί τουλάχιστον κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, εξηγεί ότι οι συνάδελφοί του εξαναγκάζονται να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα αρνιά, που οδηγούνται σε στάβλους για να γίνει πάχυνση. Προστίθενται μάλιστα και νέοι έμποροι, επωφελούμενοι των τιμών, αγοράζοντας από τα τέλη Φεβρουαρίου. «Μέχρι 2,20 πληρώθηκαν τα αρνιά, αλλά την περίοδο της Τσικνοπέμπτης. Οι τιμές για το Πάσχα κυμαίνονται σε 2,10-2,15 κι όταν είναι πιο βαριά, κατεβαίνουν ακόμα πιο κάτω. Πέρυσι πουλούσαμε 2,40, πρόπερσι από 2,80 έως 3 ευρώ για τα ζωντανά. Κάθε χρόνο η πτώση των τιμών είναι στο 20%-30%. Πού θα φτάσει η κατηφόρα;», αναρωτιέται.
Στα αζήτητα το κατσίκι
Ο Νομός Δράμας παράγει ετησίως περίπου 120.000 αμνοερίφια. Το 2019 εκτιμά ότι θα κινηθούν στις 90.000 έως 100.000. Σημειώνει, όπως προηγούμενα και ο κ. Δημόπουλος, ότι δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση για κατσίκι από τους εμπόρους της Νότιας Ελλάδας, που είναι οι κύριοι αγοραστές, καθώς πρόκειται για κρέας που ανήκει στις διατροφικές συνήθειες των Βορειοελλαδιτών. Σημειώνει ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να πουλήσουν το Πάσχα κατσίκια, τα οποία πωλούνται 1,80 ευρώ το κιλό ζων βάρος.
Στη μείωση των τιμών συνετέλεσε και το γεγονός ότι κάποιοι έμποροι που αγόραζαν συστηματικά αμνοερίφια από την περιοχή βάρεσαν κανόνι, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι-πελάτες τους να ξεπουλούν για να αποκτήσουν ρευστότητα.
Το διάσημο παζάρι της Δράμας, που δύναται να δώσει ανάσα στους κτηνοτρόφους, προγραμματίζεται για τις 18 Απρίλη, αν και τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη του, καθώς οι έμποροι έρχονται με τιμές προσυμφωνημένες. Επί της ουσίας δεν γίνεται παζάρι, κρατούν και το μαχαίρι μαζί με το καρπούζι.
Ούτε οι προσπάθειες της ΕΔΟΚ για προώθηση του ελληνικού κρέατος στην Ιταλία απέφεραν καρπούς, καθώς οι πρόσφατες επαφές με Ιταλούς εισαγωγείς δεν ευόδωσαν. Παρόλα αυτά, φέτος εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως θα αφορά μόλις 1.000-1.500 αρνιά.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι καταναλωτές να στηρίξουν το ελληνικό αρνί
«Δεν περιμένουμε πολλά από τους ελέγχους της Πολιτείας. Έχουμε κουραστεί από λόγια που δεν γίνονται πράξεις. Μόνη μας ελπίδα είναι ο καταναλωτής να συνειδητοποιήσει την ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και να προτιμήσει τα ελληνικά αμνοερίφια, την περίοδο του Πάσχα».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της «ΥΧ» ον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, καθώς σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να θερμαίνεται η αγορά ενόψει του Πάσχα. «Τα δικά μας ζώα έχουν ανοικτό ρόδινο χρώμα, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα-κατεψυγμένα, που είναι πιο σκούρα», τονίζει.
Αναφορικά με τις καθιερωμένες εισαγωγές ή ελληνοποιήσεις αρνιών, ο κ. Γκουρομπίνος κρατά μικρό καλάθι, διότι «και έλεγχοι να γίνουν και να εντοπιστούν οι παραβάτες, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, όπως έγινε πρόσφατα με 2 γαλακτοβιομηχανίες, είναι μικρά και καθόλου αποτρεπτικά, μπροστά στον τζίρο που προκύπτει από τις ελληνοποιήσεις».
Το παζάρι θα ξεκινήσει για το Καθολικό Πάσχα, στο οποίο –ευτυχώς για την ελληνική αγορά– φεύγουν τα μικρού μεγέθους αμνοερίφια (5-6 κιλά), ενώ η εγχώρια αγορά προτιμά τα μεγάλα (δεκάκιλα και άνω). Όσον αφορά τις τιμές, οι προσδοκίες των Θεσσαλών κτηνοτρόφων είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, πάντως, οι περισσότεροι πληρώθηκαν με 5,5 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, «η αγορά είναι ελλειμματική σε αμνοερίφια, καθώς οι περισσότεροι για να ταίσουν τα ζωντανά τους αναγκάστηκαν να σφάξουν ορισμένα στη μειωμένη τιμή των 2 ευρώ. Οι περισσότεροι παρακαλούν τα σφαγεία να πάρουν σειρά. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων και το γεγονός ότι πλέον λίγοι είναι αυτοί που κρατούν θηλυκά ζώα προς αναπαραγωγή, έχουν δημιουργήσει μια απογοητευτική κατάσταση στον κάμπο».
Τέλος, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την αύξηση της εισφοράς τους υπέρ ΕΛΟΓΑΚ, από 0,25 σε 0,75 ευρώ/κιλό, όταν ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν λειτουργεί υπέρ τους.
ΛΕΣΒΟΣ
Επάρκεια σε αρνιά γάλακτος
Από το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη θα ξεκινήσουν οι σφαγές των αμνοεριφίων στη Μυτιλήνη. Ένα σημαντικό ποσοστό αρνιών και κατσικιών έχουν πουληθεί και σειρά παίρνουν οι ανοιξιάτικες γέννες του Μαρτίου. Για όψιμες γέννες των ζώων κάνει λόγο ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης, κτηνοτρόφος από το Λισβόρι και, όπως ο ίδιος δηλώνει, «ο δύσκολος χειμώνας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις γέννες των ζώων με αποτέλεσμα να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό νεογνών αυτή την εποχή. Δεν θα έχουμε πρόβλημα για την κάλυψη των αναγκών μας και θα υπάρχει επάρκεια για το Πάσχα, ακόμη και σε αρνιά μέχρι 10 κιλών». Το πρόβλημα τους, όπως αναφέρει ο ίδιος, εστιάζεται «στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, όπου αυτήν τη χρονική περίοδο κυμαίνεται στα 72 λεπτά το κιλό, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά μας».
Παρακολουθώντας την πορεία της εμπορίας του κρέατος των αμνοεριφίων για τις μέρες των γιορτών, η ΕΔΟΚ κάνει λόγο για κοινή πορεία των εμπλεκομένων στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Γίτσα, πρόεδρο της Διεπαγγελματικής, «πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις τακτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην εμπορία του κρέατος, τις μέρες του Πάσχα, από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Οι προσφορές αμνοεριφίων σε χαμηλές τιμές δεν δίνουν προοπτική στον κλάδο, με αποτέλεσμα η παραγωγή να συρρικνώνεται». Η ΕΔΟΚ σχεδιάζει και θα στραφεί δυναμικά και στις αγορές του εξωτερικού, αυτό όμως για να γίνει «προϋποθέτει μία σειρά ενεργειών, που ξεκινάνε από τον στάβλο και κατευθύνονται στην οργανωμένη εμπορία. Μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης, μπορούμε να αναδείξουμε το ελληνικό αρνί και κατσίκι, ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο τις ημέρες του Πάσχα, αλλά όλη τη χρονιά». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών της τρέχουσας περιόδου και το πώς αυτές θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα, ο κ. Γίτσας δήλωσε: «Για αυτή την περίοδο ισχύουν περίπου οι ίδιες τιμές με τις περσινές, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διανύουμε τη Σαρακοστή. Οι αγοραπωλησίες των αμνοεριφίων θα ξεκινήσουν μετά από το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και εκείνο το διάστημα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμών της πασχαλινής περιόδου». |