Αμπελουργία: Απόφαση-«φωτιά» για την κλωνική επιλογή αναζωπυρώνει τις αντιδράσεις

Αναζωπύρωση της φωτιάς, που είχε η προκαλέσει το καλοκαίρι του 2018 η τότε επικείμενη δημοσίευση της απόφασης Κόκκαλη, με θέμα την κλωνική επιλογή αμπέλου, αναμένεται να προκαλέσει στις τάξεις αμπελουργών, οινοποιών και φυτωριούχων η έκδοση της ΥΑ που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ» και δημοσιεύεται στο ypaithros.gr. H απόφαση, με θέμα «Τεχνικός κανονισμός επιλογής και αποδοχής κλώνων ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου» βρίσκεται ένα βήμα πρoτού πάρει ΦΕΚ. Από την ανάγνωσή της διαπιστώνεται ότι τα επίμαχα σημεία, στα οποία είχαν σταθεί επανειλημμένα συντελεστές του κλάδου, παραμένουν, ενώ φαίνεται να διατυπώνονται με πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πλέον, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν τον φόβο της διατήρησης ενός «σχίσματος» στις τάξεις του παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού του τομέα της αμπέλου.

Το επίμαχο σημείο της ΥΑ

Σημείο τριβής, τόσο επί της περιόδου Κόκκαλη, όσο και στη νέα ΥΑ, αποτελεί το άρθρο της απόφασης που αναφέρεται στις προϋποθέσεις εγγραφής του πρώτου κλώνου στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών αμπέλου. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που είχε αναπτυχθεί κατά την πρόσφατη εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ΚΕΟΣΟΕ και, μάλιστα, υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ, έγκριτοι καθηγητές και γεωπόνοι του κλάδου είχαν υποστηρίξει ότι δεν αρκεί η εγγραφή ενός κλώνου στον κατάλογο μόνο με την εκπλήρωση φυτοϋγειονομικών προϋποθέσεων και τη γενετική του ταυτότητα.

Το άρθρο 5 της απόφασης συγκεκριμένα αναφέρει: «Κατά παρέκκλιση του άρθρου 4 για την αποδοχή του πρώτου υποψήφιου προς εγγραφή κλώνου στον εθνικό κατάλογο, ο υποψήφιος κλώνος προτείνεται για εγγραφή μόνο εφόσον διατηρεί την ποικιλιακή του ταυτότητα και διαπιστωθεί ότι πληροί τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις του Παραρτήματος Ι του άρθρου 22 της αριθμ. 258676/29-09-2003 απόφασης και του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 και κάθε άλλης ενωσιακής και εθνικής διάταξης περί φυτοϋγείας χωρίς να απαιτείται: α) ο έλεγχος του/των ιδιαίτερου/ων χαρακτηριστικού/ών αυτού και β) η εγκατάσταση του πειραματικού αμπελώνα ελέγχου του άρθρου 6».

Η «ΥΧ» θα ανοίξει μια ευρεία συζήτηση των εμπλεκομένων με το ζήτημα, ωστόσο δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι οι ανωτέρω έχουν αποτύχει να βρουν κοινό τόπο για έναν συμβιβασμό, γεγονός που μόνο επιπτώσεις μπορεί να έχει στην αμπελοοινική παραγωγή.