Αμπελουργία: Εκτόξευση τιμής στη Δράμα – Φωτοβολταϊκά απειλούν τα αμπελοτόπια

Εκτόξευση τιμής φέρνει η μειωμένη παραγωγή

Αναγνωρίζοντας ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά πανελλαδικά, ο γεωπόνος και διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης, δηλώνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση της παραγωγής εξαιτίας ασθενειών μπορεί να φτάσει το 80%. Εξηγεί ότι η τιμή παραγωγού έχει εκτοξευτεί, γιατί δεν υπάρχουν σταφύλια. Από τα 90 λεπτά που ήταν στα λευκά ξεπέρασε το 1 ευρώ, ανάλογα βέβαια και από την ποικιλία, αλλά και τη διαχείριση που έκανε ο παραγωγός στο αμπέλι. Εάν έχει επιλέξει μειωμένη παραγωγή, θα απολαύσει υψηλότερη τιμή.

Το ζήτημα που προκύπτει στη Δράμα είναι ότι οι ΠΓΕ οίνοι χρειάζονται μόνο ντόπιο σταφύλι, που είναι δυσεύρετο, είδος πολυτελείας. Εκτιμά ότι οι φιάλες θα είναι λιγότερες από όλα τα οινοποιεία. Προσθέτει ότι στο Κτήμα Παυλίδη δεν αγοράζουν σταφύλια, χρησιμοποιούν μόνο από ιδιόκτητους αμπελώνες, γι’ αυτό θα έχουν μια μία μικρή μείωση παραγωγής.

Ο κ. Χρόνης επισημαίνει ακόμη ότι «τα κόκκινα θα έχουν καλύτερη ποιότητα, με πιο στρογγυλές τανίνες, καλύτερη συμπύκνωση και ευγενικά αρώματα. Οι οξύτητες είναι πεσμένες γιατί είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες του καλοκαιριού», λέει.

Ο νυχτερινός τρύγος στο Κτήμα Παυλίδη ζητάει θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα και γύρω στους 25 με 30 την ημέρα, χωρίς βροχές. Η αυλαία θα πέσει στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, με το Αγιωργίτικο. Κλείνοντας, ο διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος αναφέρει ότι φέτος την άνοιξη ήταν η χρονιά του αμπελουργού και στον τρύγο είναι η χρονιά του οινολόγου.

Ο οψιμότερος τρύγος της 20ετίας

Για τον οψιμότερο τρύγο των τελευταίων 20 ετών κάνει λόγο ο οινολόγος και διευθυντής παραγωγής του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, Γιάννης Οξυζίδης, παρότι και η περσινή χρονιά ήταν όψιμη. «Πέρυσι, κόψαμε τα πρώτα σταφύλια στις 12 και 13 Αυγούστου και ξεκινήσαμε κανονικά μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Φέτος, ξεκινήσαμε πολύ δειλά στις 21 Αυγούστου και κυρίως από τις 23 και 24». Σημειώνει ότι ο τρύγος εξελίσσεται πολύ ομαλά και δεν έχουν προβλήματα με ασθένειες ή αποδόσεις. «Ήμασταν πολύ προσεκτικοί στη φυτοπροστασία, με συνέπεια να μην έχουμε προβλήματα με τον περονόσπορο, όπως ακούγεται για μεγάλο τμήμα της νότιας κυρίως χώρας». Ως προς τις καιρικές συνθήκες, αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν κάποιες βροχοπτώσεις, παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας, «αλλά η βροχή ήταν ήπια φθινοπωρινή και δεν επηρέασε σε τίποτα την εξέλιξη του τρύγου».

Ο κ. Οξυζίδης εξηγεί ότι ο τρύγος προς το παρόν εξελίσσεται στα πιο χαμηλά υψόμετρα του κτήματος. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα τρυγήσουν και στο τρίτο αμπελοτόπι, που βρίσκεται στα 450-500 μέτρα υψόμετρο, ενώ στον ορεινό αμπελώνα, που βρίσκεται στα 900 μέτρα, θα αναμένουν το τέλος Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσουν. Στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποσότητα και την ποιότητα και ευελπιστούν ότι φέτος θα είναι μία πολύ καλή χρονιά.

Εξηγεί πως στις θερμές περιοχές εάν οι όψιμοι τρύγοι δε συνοδεύονται από άσχημες καιρικές συνθήκες, είναι καλοί. Έχουν τρυγήσει το 30% των σταφυλιών και για να συνεχιστεί με επιτυχία ο τρύγος στα υπόλοιπα αμπελοτόπια χρειάζονται θερμό Σεπτέμβριο, σύμφωνο με τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες που δείχνουν ζέστη, απαραίτητη για την ωρίμανση των σταφυλιών.

Φωτοβολταϊκά απειλούν τα αμπελοτόπια

Σε μια διευρυμένη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δράμας αποτυπώθηκε πριν από λίγες ημέρες το πρόβλημα που προέκυψε στην περιοχή με τις δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων «σε υφιστάμενους αμπελώνες ή σε σημεία που γειτνιάζουν με αυτούς, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες». Η Αντιπεριφέρεια Δράμας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη μετά από αίτημα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των οινοπαραγωγών μέσω της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Όλα τα οινοποιεία είναι κάθετα αντίθετα με τη δέσμευση τόσο μεγάλων εκτάσεων γης γιατί, όπως αναφέρει γνωστός οινοποιός, πρόκειται για εν δυνάμει εκτάσεις παραγωγικές, που μπορούν να συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων όπως είναι το κρασί, που είναι εξαγωγικό προϊόν και δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο.

Έτερος οινοποιός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι θα εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκά ακόμη και στις αυλές και μέσα στους αμπελώνες, αν αυτό ήταν δυνατόν». Επισημάνθηκε ότι το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο σε χέρσα χωράφια και ορεινές πλαγιές, αλλά επεκτείνεται στον κάμπο και σε μεγάλα χωριά, όπως είναι ο Άγιος Αθανάσιος, το Δοξάτο, τα Κύργια. Ο ίδιος αναρωτιέται πόσο λογικό είναι να επιδιώκει κάποιος «να ξεριζώσει αμπέλια από υγιείς επιχειρήσεις που προσθέτουν πλούτο και εργασία στην περιοχή και να βάλει φωτοβολταϊκά».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα τεχνικό και νομικό κείμενο, να το συνυπογράψουν οι φορείς και τα Δημοτικά Συμβούλια και να σταλεί προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε έγγραφα που εξέδωσε η ΠΕ Δράμας, αναφέρεται ότι «πρόκειται για περιοχές με υψηλή παραγωγικότητα, για παραδοσιακές καλλιέργειες».