Όλο και περισσότερα αμπελοτόπια μπαίνουν καθημερινά στον χορό του τρύγου του 2022, ο οποίος εξελισσόταν σχεδόν ομαλά σε όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που κατά τόπους ήταν πολύ έντονες.

Οι βροχές ανησύχησαν τους αμπελουργούς σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα άλλοι να σχεδιάζουν να τρυγήσουν νωρίτερα, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα, και άλλοι να καθυστερούν, λόγω συνθηκών.

Οσον αφορά τις τιμές, αναμένονται αυξημένες κατά 10%-15%, ποσοστό το οποίο ωστόσο δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος καλλιέργειας. Ειδικά σε περιοχές όπως το Αμύνταιο, όπου αναμένεται πτώση της ποσότητας λόγω χαλαζόπτωσης την περίοδο της ανθοφορίας, το εισόδημα των παραγωγών θα μειωθεί σημαντικά.

Πολύ μεγάλες οξύτητες και αργή ωρίμανση αντιμετωπίζει το Ηράκλειο

Όλα έδειχναν ότι η σοδειά των οινοστάφυλων στον Νομό Ηρακλείου θα ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, μέχρι που την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν οι βροχές.

«Κακή βροχή» χαρακτηρίζει τις βροχοπτώσεις, που ξεκίνησαν την Τετάρτη και συνεχίστηκαν έως και την Παρασκευή, ο οινολόγος της Ένωσης Ηρακλείου, Γιάννης Χαρκούτσης, καθώς όσα σταφύλια δεν είχαν ακόμα τρυγηθεί, είναι πολύ πιθανό να έχουν προβλήματα. «Πολλά οινοποιεία είχαν μαζέψει το 60%-70% τα σταφυλιών, ωστόσο σε εμάς οι αμπελουργοί είχαν φέρει περίπου το 2% των συνολικών ποσοτήτων», λέει ο οινολόγος. Στα αμπέλια βρίσκονται ακόμα η Βηλάνα και το Κοτσιφάλι κυρίως.

Φέτος, τα οινοστάφυλα της περιοχής παρουσίασαν πολύ μεγάλες οξύτητες και αργή ωρίμανση, ενώ υπήρχαν και αρκετά σημεία ανάπτυξης ευδεμίδας. Η Ένωση Ηρακλείου έχει δώσει ήδη τιμές στους παραγωγούς:

Ασύρτικο 0,80 ευρώ/κιλό
Θραψαθήρι 0,70 ευρώ/κιλό
Μοσχάτο-Βιδιανό-Αθήρι-Πλυτό 0,60 ευρώ/ κιλό
Μαντηλάρι 0,30 ευρώ/κιλό
Merlot 0,55 ευρώ/κιλό
Syrah 0,35 ευρώ/κιλό
Λιάτικο 0,45 ευρώ/κιλό
Βηλάνα 0,35 ευρώ/κιλό
Κοτσιφάλι 0,40 ευρώ/κιλό

 

Ο κ. Χαρκούτσης εξηγεί ότι ακόμα και αν έχουν δοθεί υψηλότερες τιμές από ιδιώτες οινοποιούς, στην πραγματικότητα η Ένωση δίνει την υψηλότερη, δεδομένου ότι «παραλαμβάνει όλη την ποσότητα από τους αμπελουργούς».

«Μας κάνει ο καιρός λίγα νούμερα τις τελευταίες ημέρες. Είναι αγχωτικά, δεν μπορούμε να πάμε με το πάσο μας». αναφέρει ο Νίκος Δουλουφάκης από το ομώνυμο οινοποιείο στις Δάφνες. Ήδη έχουν μαζευτεί οι ξενικές ποικιλίες και ο τρύγος προχωρά με το Βιδιανό. Ωστόσο, ο οινοποιός εκτιμά ότι η σοδειά θα είναι σε καλά επίπεδα και μάλιστα «λίγο καλύτερα από πέρυσι».

Στη Σητεία, από την άλλη, φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν -κρύο μέχρι αργά την άνοιξη και χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού- προσέφεραν «εύφορο» έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο οινολόγος της Μονής Τοπλού, Ματθαίος Γιαλιτάκης. «Η χρονιά για εμάς θα είναι μέτρια, η ποσότητα θα είναι κανονική, αλλά η ποιότητα του οίνου ενδεχομένως να είναι πιο χαμηλή σε σχέση με άλλες χρονιές. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε πολλά αμπελοτόπια στο νησί ο τρύγος έχει οψιμίσει λόγω των χαμηλών σχετικά θερμοκρασιών που επικράτησαν το καλοκαίρι».

Ευνοϊκή η βροχή στην Αττική για Σαββατιανό και Ροδίτη

Η βροχή στην Αττική βοήθησε τις όψιμες ποικιλίες, όπως το Σαββατιανό και ο Ροδίτης, να «πάρουν» μερικές μέρες ακόμα και να γεμίσουν φρέσκα αρώματα. Για εκείνες όμως τις ποικιλίες που ο τρύγος βρισκόταν στην κορύφωσή του (Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Chardonnay), η βροχή δεν ήταν ευνοϊκή.

«Όταν πέσει βροχή πάνω στον τρύγο πρέπει να περιμένεις μερικές μέρες να επανέλθουν οι ζυμομύκητες στο σταφύλι. Επίσης, πολλές φορές απορροφά νερό, είναι σαν να ρίχνεις νερό στον μούστο», επισημαίνει ο Ανδρέας Γκίκας, οινοπαραγωγός και πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής. Οι αμπελουργοί θα ξεκινήσουν να μαζεύουν Σαββατιανό και Ροδίτη μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η παραγωγή αναμένεται ελάχιστα μειωμένη, αλλά ποιοτική, ενώ οι τιμές θα κινηθούν σίγουρα αυξητικά, τονίζει ο κ. Γκίκας, ο οποίος όμως δεν μπορεί ακόμα να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η αύξηση αυτή.

«Οι τιμές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα οινοποιεία που αγοράζουν σταφύλια στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο», σημειώνει, καθώς γίνεται προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα της πρώτης ύλης του Αττικού Αμπελώνα.

Η κύρια ποικιλία της περιοχής, το Σαββατιανό, χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιείται ακόμα πολύ για τη παρασκευή χύμα κρασιών, φαίνεται όμως ότι έχει δυναμική την οποία οι νέοι αμπελουργοί και οινοποιοί της περιοχής είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν.

Απαραίτητος όρος όμως, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, είναι να αυξηθεί η τιμή πώλησης του σταφυλιού για τον αμπελουργό (πέρυσι το Σαββατιανό κινήθηκε στα 0,28 ευρώ το κιλό) προκειμένου να παραμείνει στο αμπέλι και να συνεχίσει την καλλιέργεια. Ο Δημήτρης Λιέπουρης αυτή την εβδομάδα μαζεύει Σαββατιανό και είναι πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα και όσον αφορά την ποιότητα. Ποσότητα έτσι και αλλιώς παράγει περίπου 300-400 κιλά το στρέμμα, έτσι ώστε να έχει «λίγο, αλλά καλό κρασί».

Τρίτης γενιάς οινοποιός και ταυτόχρονα αμπελουργός στην Κερατέα, ο κ. Λιέπουρης διατηρεί έναν ξερικό αμπελώνα 250 στρεμμάτων κυρίως με Σαββατιανό και χρησιμοποιεί τα δικά του σταφύλια. Τονίζει όμως ότι αν οι αμπελουργοί δεν πάρουν 0,35-0,40 το κιλό, σιγά σιγά θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Σημειώνει βέβαια ότι αυτό σημαίνει ότι ο οινοποιός αντίστοιχα θα αυξήσει την τιμή του κρασιού, οπότε θα πρέπει να βασιστεί σε καλύτερη πρώτη ύλη για να φτιάξει καλύτερο κρασί. «Όλη η ομάδα, αμπελουργοί, οινοποιοί και οινολόγοι, πρέπει να βοηθήσει να πάμε προς την ποιότητα. Η περιοχή μας είναι ανερχόμενη και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι», καταλήγει.

Μικρότερη παραγωγή στο Αμύνταιο

Σημαντική μείωση εισοδήματος για τους αμπελουργούς προβλέπει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, λόγω καιρικών συνθηκών και αύξησης του κόστους καλλιέργειας και εργατικών.

«Τα έξοδα καλλιέργειας και συγκομιδής για τους αμπελουργούς έχουν έως και διπλασιαστεί», σημειώνει. Στις 6 Ιουλίου έπεσε χαλάζι στην περιοχή, ενώ τα αμπέλια βρίσκονταν σε φάση ανθοφορίας. «Αυτό δεν προκάλεσε ζημιά στον καρπό, αλλά έφερε μείωση της παραγωγής έως και 30%», σημειώνει ο κ. Γιαννιτσόπουλος.

«Η αύξηση της τάξης του 15% που ακούγεται ότι θα δοθεί από τα οινοποιεία, δεδομένης και της μείωσης της παραγωγής, δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής», επισημαίνει. «Και εμείς είμαστε οινοποιείο και έτσι μπορώ να καταλάβω και την πίεση που υπάρχει για τους οινοποιούς και ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί μια μέση λύση για όλους», τονίζει.

Συνεχίζεται ο τρύγος στη Θεσσαλονίκη

Λόγω βροχής σταμάτησε για λίγο ο τρύγος και σε περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης, ωστόσο προχθές οι αμπελουργοί μπήκαν και πάλι στα αμπέλια για να τρυγήσουν.

«Ελαφρά ανεβασμένο» φέτος το σταφύλι στη Σαντορίνη

Λόγω καιρικών συνθηκών, ο τρύγος στη Σαντορίνη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και όλη την επόμενη εβδομάδα. «Μετά από πάρα πολλά χρόνια συνεχίζεται ο τρύγος και τον Σεπτέμβρη», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκος Καφούρος. Η καθυστέρηση οφείλεται στους βοριάδες που έπνεαν με ένταση το καλοκαίρι, αλλά και στο γεγονός ότι προέκυψε ένας πρωτοφανής για τα δεδομένα της Σαντορίνης αστάθμητος παράγοντας: η βροχή. Μάλιστα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπεσαν 40 χιλιοστά νερού, λέει ο κ. Καφούρος.

Μερί στιγμής, ωστόσο, έχουν συλλεχθεί τα 3/4 του Ασύρτικου, καθώς και το Αθήρι (που είναι πιο πρώιμο), ενώ συνεχίζεται ο τρύγος για Αϊδάνη και Μανδηλαριά. Ποσοτικά φέτος το σταφύλι θα είναι όπως όλα δείχνουν «ελαφρά ανεβασμένο». Όσον αφορά την τιμή, διαμορφώνεται στα περυσινά επίπεδα, με την Ένωση να αγοράζει το Ασύρτικο από 3,50-4,00 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, δεδομένης της αύξησης των ποσοτήτων, οι παραγωγοί θα αποκομίσουν μεγαλύτερο εισόδημα φέτος.

Μεγάλες μέρες τώρα, τρύγος μετά για τη Νεμέα

Αυτό το σαββατοκύριακο, η Νεμέα περιμένει οινόφιλους επισκέπτες, με πολλά οινοποιεία να είναι ανοιχτά για δοκιμή και οινογνωσίες. Είναι μια γιορτή που πλέον έχει γίνει θεσμός, κάτι σαν το λάκτισμα για την έναρξη του φθινοπώρου, αλλά παράλληλα αποτελεί και μια ευκαιρία να αδειάσουν οι δεξαμενές, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος στην περιοχή.

Οι αμπελουργοί βρίσκονται επί ποδός πολέμου, δεδομένης της αστάθειας του καιρού τις τελευταίες μέρες. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, εφόσον χρειαστεί, να κάνουμε πρώιμο τρύγο, προκειμένου να μη χάσουμε την παραγωγή», λέει στην «ΥΧ» ο Ηλίας Μάζος, πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας. «Μέσα σε δύο ώρες έριξε 50 χιλιοστά νερό», περιγράφει. Πάντως, προς το παρόν, τα σταφύλια είναι καλά τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά διευκρινίζει. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει στη Νεμέα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μάζος εκτιμά ότι οι τιμές θα είναι φέτος ανοδικές για τους παραγωγούς. «Πρέπει να είναι για να βγουν τα έξοδα» επισημαίνει, ωστόσο ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με την τελική τιμή. Επισημαίνεται ότι πέρυσι το Αγιωργίτικο μεσοσταθμικά αγοράστηκε στα 0,40 ευρώ το κιλό.

Στο ίδιο μήκος άγχους και ο πρόεδρος των οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος, ο οποίος τονίζει ότι «από εδώ και πέρα κινδυνεύουμε. Αν ο καιρός φτιάξει δεν θα κάνουμε πρώιμο τρύγο. Αν τρυγηθούν την ώρα που πρέπει τα αμπέλια θα έχουμε καλά κρασιά αλλά μερικές φορές σε ωθεί η ανάγκη να πάρεις δύσκολες αποφάσεις», συμπληρώνει.

Ο οινοποιός προβληματίζεται σε σχέση με την τύχη του κρασιού που θα παραχθεί από τη φετινή σοδειά. «Άμα δεν έχεις χρήματα για να ζεσταθείς, θα πας να αγοράσεις κρασί; Δεν ξέρω, φοβάμαι πολύ για αυτά που έρχονται», καταλήγει.