Αμύγδαλο: Τη μεγάλη παραγωγή σε ΗΠΑ και Ισπανία επικαλούνται οι βιομήχανοι για να συγκρατήσουν τις τιμές

Με εκτιμήσεις για μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις ξεκίνησε η συλλογή του αμυγδάλου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά γονιμοποίησης και, κατ’ επέκταση, την καρποφορία των δέντρων. Η μειωμένη προσφορά, με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή, επηρεάζει τη διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για την αγορά του αμυγδάλου με καλύτερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυλαία με Τουόνο και Φυρανιά, ακολουθεί η Τέξας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή του αμυγδάλου στη Θεσσαλία, με την έναρξη της συλλογής να γίνεται στις πρώιμες ποικιλίες Τουόνο και Φυρανιά, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και η ποικιλία Τέξας. Η συγκομιδή είθισται να ολοκληρώνεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, λόγω του παγετού κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Συκούριο και στα Κανάλια Μαγνησίας, η μείωση υπερβαίνει το 50%, ενώ στην επαρχία Ελασσόνας το 30%-40%. Τα μέλη του Συνεταιρισμού Ελασσόνας καλλιέργησαν φέτος 1.200 στρέμματα, ενώ η ομάδα παραγωγών αύξησε τα μέλη της από 38 σε 50.

Τα δέντρα που γλύτωσαν από την κακοκαιρία εμφανίζουν στρεμματική απόδοση περί τα 230-250 κιλά, ενώ η προσδοκία των παραγωγών είναι, ελλείψει παραγωγής, να απολαύσουν φέτος καλύτερες τιμές από πέρυσι (2,30 ευρώ/κιλό), ζητώντας από τους βιομηχάνους να συμπιέσουν το κέρδος τους για να στηρίξουν την παραγωγή. Από την πλευρά τους, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εμφανίζονται θετικές σε μια τέτοια προοπτική, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υιοθετούν νούμερα που ακούγονται στην αγορά, υπενθυμίζοντας την υπερπαραγωγή της Αμερικής και της Ισπανίας, καθώς και τα αποθέματα αμυγδάλου που υπάρχουν ακόμη στις αποθήκες τους.