Τα ιστορικά Αμπελάκια απέκτησαν Συνεταιρισμό και Ομάδα Παραγωγών Καστάνου

Ικανοποίηση από την πρώτη εξαγωγή του κάστανου στην Ιταλία επικρατεί στον νεοσύστατο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων και στη δραστήρια Ομάδα Παραγωγών. 

Βασικοί στόχοι να γίνει το κάστανο ΠΓΕ και ΠΟΠ, αλλά και να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ο νόμος για τα καστανοπερίβολα απαιτεί κυριότητα σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά σε ένα μικρό χωριό, όπως τα Αμπελάκια αυτό δεν είναι εφικτό. Οι τίτλοι κυριότητας υπάρχουν, απομένει η πολιτική βούληση…

Με κύριο μέλημα να γίνει το κάστανο των Αμπελακίων προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και στην συνέχεια Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και με στόχο την προστασία και την περιχαράκωση του καστάνου της περιοχής, επανασυστήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων και στους κόλπους του δημιουργήθηκε Ομάδα Παραγωγών Καστάνου.

Όλα αυτά στην ιστορική έδρα του Δήμου Τεμπών, στην πατρίδα του συνεταιριστικού κινήματος, ενώ η πρώτη του δημόσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο ιστορικό κτήριο (πρώην ΚΥΔΕΠ). Ο νεοσύστατος Συνεταιρισμός αριθμεί 54 μέλη και η ΟΠ Καστάνου 33 μέλη. Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση σήμερα στα Αμπελάκια ξεπερνάει τα 2.000 στρέμματα, γεγονός που σημαίνει κατά μέσο όρο 400 με 500 τόνους παραγωγή τον χρόνο.

Εξαγωγές και σχεδιασμοί

kastano-ampelakia
Ικανοποίηση από την πρώτη εξαγωγή του κάστανου στην Ιταλία επικρατεί στον νεοσύστατο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων και στη δραστήρια Ομάδα Παραγωγών.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συνεταιρισμού και αντιδήμαρχο Τεμπών κ. Τσεργά, «φέτος, πρώτη χρονιά λειτουργίας του Συνεταιρισμού, εξάγαμε 350 τόνους στην Ιταλία (το 80% της παραγωγής) και με δική μας άδεια, πράγμα που σημαίνει ότι το κάστανο έφυγε ως ελληνικό και όχι ως ιταλικό ή κάποιας ξένης εταιρείας μεταποίησης. Το πρόβλημα είναι ότι στις κατηγορίες extra και Α, σε ένα ποσοστό περίπου 60% υπήρξε μια τυπική ποιοτική υποβάθμιση (σκισμένα, άρα με μικρά περιθώρια αποθήκευσης), χωρίς όμως το προϊόν να χάσει τη γεύση του και τα θρεπτικά του συστατικά, με αποτέλεσμα να πληρωθούμε με 1,20-1,30 ευρώ, ενώ όσα γλίτωσαν πληρώθηκαν με τιμή πάνω από 3 ευρώ το κιλό. Ακόμη κι έτσι, όμως, ήταν μια καλή χρονιά για το χωριό. Έχουμε κινήσει τις διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, αν και ίσως γίνει κάτι αργότερα μέσω των ΠΣΕΑ. Στον σχεδιασμό μας είναι, σαν Συνεταιρισμός, να προχωρήσουμε και στη μεταποίηση, με μικρό κόστος, ώστε για παράδειγμα τα σκισμένα κάστανα να τα κάνουμε μαρμελάδα. Επίσης, στις 3 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουμε και την πρώτη μας γιορτή κάστανου, στην οποία θα μοιράζουμε στους επισκέπτες ψημένα κάστανα και κρασί από την περιοχή μας».

Και επειδή η συνέργεια και η συνεργασία προέχει, δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας με τους Συνεταιρισμούς Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης – Ποταμιάς, με στόχο να εφαρμόσουν μία κοινή πολιτική σε ό,τι αφορά την προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των παραγωγών – κατοίκων των συγκεκριμένων χωριών.