Άμυλο πατάτας από την Ομάδα Παραγωγών «Ελλήσποντος»

Καθ’ οδόν για τη δημιουργία υποδομής στην οποία θα παράγεται άμυλο από τα υποπροϊόντα της πατάτας βρίσκεται η Ομάδα Παραγωγών πατάτας «Ελλήσποντος».

Η Ομάδα, που συγκροτήθηκε το 2018, ολοκληρώνει σε λίγο καιρό το κτήριο το οποίο θα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος και αμέσως μετά θα βάλει μπροστά τα σχέδιά της για τη δημιουργία κατάλληλης τεχνικής υποδομής όπου θα επεξεργάζονται και θα μεταποιούν τα υποπροϊόντα της πατάτας.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος του Ελλήσποντου, Θέμης Σαρηκυριακίδης, το άμυλο είναι ένα προϊόν που έχει ιδιαίτερη ζήτηση από τις βιομηχανίες τροφίμων, ως πρώτη ύλη, σε όλο τον κόσμο. «Ολοκληρώνουμε σε λίγο καιρό τον αποθηκευτικό χώρο μας, θαλάμους ψυγείων και τα διαλογητήρια της πατάτας και ξεκινούμε την υποδομή για την επεξεργασία του συγκεκριμένου προϊόντος όπου τα “δεύτερα” θα γίνονται άμυλο για να μην πηγαίνουν χαμένα. Το όλο έργο το έχουμε εντάξει σε αναπτυξιακό πρόγραμμα από τον περασμένο Οκτώβριο», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηκυριακίδη η συνολική επένδυση, μαζί με τα Σχέδια Βελτίωσης, φτάνει τα 2.500.000 ευρώ, ενώ μόνο η γραμμή παραγωγής για την παρασκευή αμύλου κοστίζει 700.000 ευρώ.

«Καθώς οι τιμές της πατάτας δεν είναι σταθερές και πολλές φορές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ξεκίνησαν οι σκέψεις για την επεξεργασία της. Όταν οι τιμές θα είναι χαμηλές, όταν θα είναι φθηνή στο εμπόριο, τότε οι πατάτες θα πηγαίνουν για άμυλο και προς εξαγωγή. Είναι μία εναλλακτική», λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως ο κ. Σαρηκυριακίδης, σημειώνει ότι όλες οι διαδικασίες θα είχαν γίνει νωρίτερα αλλά λόγω γραφειοκρατίας από τα αναπτυξιακά προγράμματα έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Η Ομάδα αποτελείται από πέντε παραγωγούς που συνολικά καλλιεργούν περισσότερα από 500 στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας. Εδρεύει στον Ελλήσποντο του Δήμου Κοζάνης και παράλληλα με τις πατάτες καλλιεργεί και ως Αγροτικός Συνεταιρισμός, με την επωνυμία «ΓΑΙΑ Ελλήσποντου», διάφορες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σιτάρι και κριθάρι.

Επόμενος στόχος τους είναι να λάβουν άδεια για την καλλιέργεια κάνναβης.