Αμυράς: Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό

Αμυράς: Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Πρόταση για Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, μ΄ ερώτηση που κατέθεσε  στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, ώστε να προχωρήσει η παραγωγή πιστοποιημένου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού άμεσα, ειδάλλως κινδυνεύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αφανισμό. 

Ο κ. Αμυράς εξηγεί πως η νομοθεσία του ελληνικού κράτους για το λεγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό, έγινε πριν 32 χρόνια και αφορά πιστοποιημένα φυτά, απαλλαγμένα από ασθένειες και ιώσεις, βάσει των φυτοϋγειονομικών ελέγχων στους οποίους υπόκεινται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει αποφασίσει ότι θα επιτρέπεται η διακίνηση στον ευρωπαϊκό χώρο μόνο πιστοποιημένο φυτευτικό υλικό δενδρωδών κι αμπέλου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό θα έπρεπε να παράγεται από το κράτος και στη συνέχεια να το προμηθεύονται οι φυτωριούχοι για να στήσουν τις φυτείες τους. Η παραγωγή όμως, όπως υποστηρίζει, αυτή δεν γίνεται εδώ και 40 χρόνια.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το πρόβλημα που προκαλείται για τις 1.000 ελληνικές ιδιωτικές φυτωριακές επιχειρήσεις και τις 15.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας είναι τόσο μεγάλο, που συστάθηκε η  Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (ΕΦΕ) για την αντιμετώπιση του και τονίζει ότι χωρίς πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό η ζημιά που μπορεί να προκύψει θα είναι ανυπολόγιστη αν, για παράδειγμα, εντοπιστεί κρούσμα Xyllela Fastidiosa στα ελαιόδεντρα. Ο κ.Αμυράς ρωτά αν θα εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό κι αν θα τρέξουν γρήγορα οι διεργασίες μέσω ΣΔΙΤ, ειδάλλως κινδυνεύουν ν΄ αφανιστούν 1.000 επιχειρήσεις, που ασχολούνται με πολλαπλασιαστικό υλικό

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress