Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της γουρουνοχαράς

Το παραδοσιακό έθιμο της γουρουνοχαράς αναβίωσε και φέτος σε πολλές περιοχές του Νομού Λάρισας, κυρίως όπου υπάρχουν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, με την παρουσία πλήθους κόσμου στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Για παράδειγμα, στο Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, ο τοπικός Αγροτικός Μορφωτικός Σύλλογος, σε μια όμορφη εκδήλωση αναβίωσε το έθιμο που θέλει να μπαίνουν τα κρέατα στα καζάνια και λίγο μετά να ξεκινά το σερβίρισμα προς όλους, παράλληλα με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα.

Η γουρουνοχαρά, ή γιορτή των χοιροσφαγείων, ανάγεται στα αρχαία χρόνια και συνδέθηκε αργότερα με τα Χριστούγεννα. Ήταν μεγάλη η χαρά για τους ανθρώπους όταν έσφαζαν το γουρούνι, το οποίο μεγάλωναν από τους προηγούμενους μήνες. Ήταν ένας τρόπος να περάσουν τα Χριστούγεννα τρώγοντας ή αξιοποιώντας ό,τι έδινε ο χοίρος. Το να μεγαλώνει κανείς εκείνα τα χρόνια χοίρο στο σπίτι του ήταν ένδειξη ευμάρειας και πλούτου.

Σήμερα, αυτή η διαδικασία της γουρουνοχαράς έχει εκλείψει. Οι εποχές άλλαξαν, οικόσιτοι χοίροι πια δεν υπάρχουν και οι σύλλογοι αναβιώνουν το έθιμο.