Anadolu: Τα μεγάλα κέρδη του αιώνα για την αγροτική παραγωγή της Τουρκίας

Μια γενναία αποτίμηση της διαδρομής του αιώνα στον αγροδιατροφικό κλάδο της Τουρκίας, από την κατάργηση του σουλτανάτου το 1922 μέχρι σήμερα, επιχείρησε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Anadolu. Όπως σημειώνεται, η γειτονική χώρα ξεκίνησε με πολύ φτωχό υπόβαθρο, ωστόσο σημείωσε σημαντική πρόοδο με την πάροδο των χρόνων, βάζοντας τον κλάδο στο διεθνές προσκήνιο με στοχευμένες πολιτικές.

Ξεκίνημα με πείνα και φτωχή παραγωγή

Σύμφωνα με την απογραφή του 1927, η Τουρκία, με τότε πληθυσμό περίπου 13,6 εκατομμύρια κατοίκους, αντιμετώπιζε προβλήματα όπως μειωμένη παραγωγή, απώλεια εργατικού δυναμικού και πείνα, ως αποτέλεσμα των πολέμων στα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας. Μεταξύ 1923 και 1938, 3,7 εκατομμύρια στρέμματα γης διανεμήθηκαν, ενώ οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κυμαίνονταν στο 27% το 1923.

Κομβικά προγράμματα αναδασµού

Το 1961 ξεκίνησε στη χώρα η πολιτική του αναδασμού της γης, η οποία προέβλεπε την επαναδιανομή των εγγείων ιδιοκτησιών με τη μορφή ενιαίων αγροτεμαχίων. Οι εργασίες της συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, 759.365 στρέμματα γης μπήκαν στην παραγωγή το 2022, ενώ στόχος για το 2023 είναι να έχουν γίνει αντικείμενο αναδασμού 500.000 στρέμματα. Συνολικά, 7 εκατ. στρέμματα έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αναδασμού από το 1961.

«Από το ξεκίνημα της δημοκρατίας, η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια εξελικτική διαδικασία από τα πρωτόγονα εργαλεία στη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη, εφαρμόζοντας επαναστατικές πρακτικές και ενσωματώνοντας την τεχνολογία στον αγροτικό τομέα», σημειώνει ο επικεφαλής ανταποκριτής του Anadolu, Gokhan Ergocun. «Η χώρα έχει εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού σε όλη την εκατονταετή ιστορία της δημοκρατίας, με πρωτοβουλίες όπως η προσαρμογή της τεχνολογίας στον τομέα, η επέκταση της υποστήριξης προς τους αγρότες, η επιτάχυνση των προσπαθειών πολιτικής για την αύξηση της μετανάστευσης από αστικές προς αγροτικές περιοχές και η ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής».

Μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγροτικών οικονομιών

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι προσπάθειες για την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας έχουν αποδώσει καρπούς, κατατάσσοντας πλέον τη γειτονική χώρα μεταξύ των σημαντικών παραγωγικών δυνάμεων του πλανήτη. «Ειδικά την περίοδο 2002-2022, τα κίνητρα και οι επιχορηγήσεις του δημόσιου τομέα για τη στήριξη του αγροτικού κλάδου, ύψους 70 δισ. δολαρίων, έχουν δημιουργήσει παραγωγή συνολικής οικονομικής αξίας 1 τρισ. δολαρίων για την ίδια περίοδο», επισημαίνει ο Ergocun. «Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική γεωργία έχει μετατραπεί σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες αγροτικές οικονομίες στον κόσμο. Ειδικά με τον μετασχηματισμό που έχει υποστεί τα τελευταία 20 χρόνια, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που διαθέτει, προβλέπεται ότι ο αγροτικός τομέας της χώρας θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Η αγροτική παραγωγή της Τουρκίας, η οποία ανερχόταν σε 24,48 δισ. δολάρια το 2002, έσπασε ρεκόρ το 2022, ξεπερνώντας τα 56 δισ. δολάρια σε αξία. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 113 δισ. δολάρια τη δεκαετία του 2030 και τα 273 δισ. δολάρια τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με το Anadolu. «Συνολικά, η Τουρκία πέτυχε αύξηση της παραγωγής κατά 20,8 φορές την τελευταία εικοσαετία, χάρη στην υποστήριξη που παρέχεται στους αγρότες, ευρισκόμενη στην πρώτη δεκάδα στον κόσμο και στην κορυφή της Ευρώπης ως προς αυτό. Με το μερίδιο του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ να ανέρχεται στο 6,5% το 2022, η Τουρκία επίσης κατατάσσεται στην 9η θέση παγκοσμίως σε αυτό το πεδίο», επισημαίνει ο Ergocun. «Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών, με 34,2 δισ. δολάρια από το 2022», προσθέτει.

Επιδόσεις ρεκόρ στις γεωργικές καλλιέργειες

Πέρυσι, στην Τουρκία παρήχθησαν 8,5 εκατ. τόνοι καλαμποκιού, 2,75 εκατ. τόνοι βαμβακιού και 2,55 εκατ. τόνοι ηλίανθου, σπάζοντας μερικά ακόμη ρεκόρ στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας. Η γεωργική στήριξη που παρέχεται από τον δημόσιο τομέα αυξήθηκε από 1,1 δισ. δολάρια το 2002 σε 2,2 δισ. δολάρια έως το 2023, ενώ για το 2024 ο πήχης έχει ορισθεί στα 3,25 δισ. δολάρια.