Αναγεννητική γεωργία: Η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες δεξιότητες θα καθορίσει το μέλλον των αγροτών

Κάθε πενταετία, θα αλλάζει ριζικά η «φαρέτρα» των ψηφιακών εργαλείων και γνώσεων που θα πρέπει να κάνουν «κτήμα» τους οι παραγωγοί

Καθώς η αναγεννητική γεωργία αυξάνει διαρκώς τη δυναμική της, οι αγρότες που συμμετέχουν σε αυτή θα πρέπει να αποκτήσουν μια εντελώς καινούργια γκάμα δεξιοτήτων. Σε αυτό συνηγορούν οι εταιρικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, μιλώντας στο Food Navigator.

«Οι αγρότες ήταν πάντα εξειδικευμένοι, ωστόσο η διαφορά είναι ότι τώρα θα πρέπει να έχουν διαφορετικές δεξιότητες», αναφέρει ο Eric Heismeyer, αντιπρόεδρος και εμπορικός διευθυντής στην εταιρεία εμπορίας σιτηρών Bunge, εξηγώντας ότι οι ικανότητες που θα απαιτούνται από τους αγρότες βρίσκονται ήδη σε τροχιά αλλαγής και θα συνεχίσουν να αλλάζουν στο μέλλον. «Θεωρώ ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό. Οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι διαφορετικές από ό,τι τα τελευταία 10 ή 15 ή 20 χρόνια στον γεωργικό τομέα. Οι αγρότες είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι, αλλά οι δεξιότητες που θα πρέπει να αφομοιώσουν τα επόμενα 5, 10, ή 15 χρόνια, θα είναι εντελώς διαφορετικές».

Η Marie Ellul-Karamanian, υπεύθυνη του προγράμματος βιώσιμης γεωργίας Harmony του αμερικανικού κολοσσού των σνακ-τροφίμων, Mondelez, συμφωνεί και επαυξάνει. «Η εκπαίδευση θα παίξει κρίσιμο ρόλο, διότι η αναγεννητική γεωργία είναι ένα σύνθετο θέμα, έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες, να κομίσουμε τη γνώση, αλλά και να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και διάθεση, ώστε να προχωρήσουμε προς τον κοινό μας στόχο».

Η Ellul-Karamanian στέκεται στη σημασία των ψηφιακών εργαλείων για τη γεωργία του μέλλοντος. «Σήμερα, εξακολουθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα χειροκίνητα και έτσι απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για τους αγρότες ώστε να καταρτίσουν και να αξιολογήσουν τις πρακτικές τους.

Σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι η Mondelez, και γενικότερα οι εταιρείες τροφίμων, έχουν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, υποστηρίζοντας τους αγρότες στην αξιοποίηση των κατάλληλων νέων εφοδίων: Να φέρουν εργαλεία που είναι εξατομικευμένα και να εξασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί είναι προσαρμοσμένοι σε αυτά, προκειμένου να παρακολουθούν πιο εύκολα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και να βοηθηθούν στην ορθότερη λήψη αποφάσεων στο αγρόκτημα».