Αναγκαία η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Αποσταγμάτων

Ετήσια Συνέλευση Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή τους συζητήθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Πορταριά Μαγνησίας.

Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 1151/2020  καθώς και για την καταχώριση της Γ.Ε. Τσίπουρο/Τσικουδιά στο διεθνές μητρώο της Γενεύης. Επιπλέον, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ. Γεωργόπουλο Θεόδωρο το παράδειγμα παραγωγής, οργάνωσης και προστασίας  του περίφημου γαλλικού αποστάγματος οίνου Cognac και συζητήθηκε το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα διδάγματα αυτά στην περίπτωση της ΓΕ τσίπουρο/τσικουδιά.

Τέθηκε επίσης μετ΄επιτάσεως η αναγκαιότητα δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής Αποσταγμάτων, ενώ υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τα κατά τόπους τελωνεία και τις Χημικές Υπηρεσίες. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον Δρ Μαρίνο Βασίλη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αμπελοοινική σχετικά με τις αναλυτικές δυνατότητες  για την εξασφάλιση της ποιότητας των αποσταγμάτων καθώς και για την ωρίμανση, παλαίωση αποσταγμάτων σε δρύινα βαρέλια. Επίσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Βαλαβάνης Ηλίας χορηγός της ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε.  

Στην Γενική Συνέλευση παρέστη ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, ο οποίος αφού άκουσε προσεκτικά τις τοποθετήσεις των μελών της ΓΣ, στην συνέχεια τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης, υπογραμμίζοντας την βούλησή του και του Υπουργείου να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων.