Αυτό το άρθρο είναι 18 μηνών

Αναγκαία η συμπληρωματική τροφοδοσία για τα μελίσσια

21/03/2023
4' διάβασμα
anagkaia-i-sybliromatiki-trofodosia-gia-ta-melissia-288275

Σε διάταξη μάχης ενόψει της ανθοφορίας βρίσκεται το σύνολο των μελισσοκόμων. Τα σμήνη των μελισσών έχουν βγει από τις κυψέλες και αρχίζουν να επισκέπτονται καλλιέργειες και αυτοφυή φυτά. Δυστυχώς, η επικονίαση πλέον θυμίζει… μάχη, καθώς υπάρχουν και απώλειες εξαιτίας ασυνείδητων που ψεκάζουν χωρίς να εφαρμόζουν τους κώδικες ορθής διαχείρισης των φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, ειδικότερα στις ηπιότερες περιοχές, το ξεκίνημα της συλλογής έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εκτιμούν ότι μετά από έναν ήπιο χειμώνα και όχι με σημαντικές απώλειες μελισσών, η νέα συλλεκτική περίοδος ξεκινά από καλή βάση.

Η Ιωάννα Ντάνα, γεωπόνος, ζωοτέχνης και μελισσοκόμος, πιστεύει ότι το μελίσσι της δείχνει να είναι ζωηρό στο πρώτο ξεκίνημα συλλογής της γύρης. «Ο καιρός της προηγούμενης εβδομάδας ήταν καλύτερος, σε σύγκριση με αυτόν που διανύουμε και ήδη έχουν ανθίσει οι βερικοκιές και οι αμυγδαλιές. Για να έχω καλύτερα αποτελέσματα και ένα δυνατό μελίσσι, άφησα στις κυψέλες μου περίπου 2,5-3 κιλά μέλι, ώστε από αυτά να τραφούν οι μέλισσες τον χειμώνα και να αποδώσουν καλύτερα την άνοιξη».

Παράλληλα, η κα Ντάνα, ως μέλος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Πιερίας, μας ενημερώνει ότι ο σύλλογος αυτό το διάστημα ξεκίνησε μία ενημερωτική καμπάνια ορθής χρήσης αγροχημικών σε όλη την περιοχή, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την επικονίαση και την υγεία των μελισσών.

Προβλήματα από τη λειψυδρία στην Κάρυστο

Μπορεί ο χειμώνας για τους μελισσοκόμους να ήταν ήπιος, όμως οι μειωμένες βροχοπτώσεις δείχνουν και μειωμένη ανθοφορία στο μέλλον, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τη συλλογή της γύρης. Ο Κωνσταντίνος Παντελής, μελισσοκόμος από την Κάρυστο, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο και αναμένει τη βροχόπτωση, ώστε «να ανθίσουν η άγρια λεβάντα, το θυμάρι και το κισσούρι, που αποτελούν σημεία αναφοράς για την τοπική μελισσοκομία».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι το μέλι έχει πουληθεί σε καλή τιμή σχεδόν στο σύνολό του και ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός μελισσοκομικού συνεταιρισμού της περιοχής, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος των παραγωγών.

Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, ειδικότερα στις ηπιότερες περιοχές, το ξεκίνημα της συλλογής έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εκτιμούν ότι μετά από έναν ήπιο χειμώνα και όχι με σημαντικές απώλειες μελισσών, η νέα συλλεκτική περίοδος ξεκινά από καλή βάση.

Οι βροχές δυσχεραίνουν τη συλλογή γύρης στην Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα ξεχειμώνιασε το μελίσσι του ο Νίκος Κώνης, μελισσοκόμος από τα Ιωάννινα. Στοχεύει κυρίως σε αυτοφυή φυτά για τη συλλογή της γύρης, όπως είναι το ρείκι και αργότερα το τριφύλλι και το άγριο αγκάθι.

Παράλληλα, προβληματίζεται για την ανθοφορία στα εσπεριδοειδή, που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. «Θέλουμε να γνωρίζουμε τις καλλιέργειες που μεταφέρουμε τις κυψέλες μας, ώστε να μην έχουμε προβλήματα. Η συνεργασία μας με τους γεωργούς πρέπει να γίνεται προς όφελος και των δύο μερών», αναφέρει.

Μετά το Πάσχα οι πτήσεις στη Φθιώτιδα

Από την εναλλαγή των θερμοκρασιών προβληματίζεται ο Νίκος Κεραμάρης, μελισσοκόμος από την Παύλιανη Φθιώτιδας. Δεν έχει μετακινήσει τις κυψέλες του και αναμένει μετά το Πάσχα τις πρώτες πτήσεις, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των μελισσών από άνθη της καστανιάς, της λαδανιάς και αργότερα από τις βρούβες.

Αυτό το διάστημα και ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν έχουν ανθίσει η κρανιά και ο κρόκος. «Αυτά τα δύο φυτά δίνουν δύναμη στα μελίσσια, ώστε να πολλαπλασιαστεί το σμήνος», τονίζει ο μελισσοκόμος.

Προστασία του μελισσιού στο αρχικό στάδιο

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αηδόνη, γεωπόνο στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας, το βασικότερο θέμα αυτή την περίοδο για τους μελισσοκόμους πρέπει να είναι η γέννα της βασίλισσας και ο πληθυσμός της κυψέλης. Παράλληλα, όπως αναφέρει, «o μελισσοκόμος θα πρέπει να βοηθήσει τις μέλισσες και εκεί που υπάρχει πρόβλημα να κάνει συμπληρωματική τροφοδοσία, ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις τους για το επόμενο διάστημα».