Συνέδριο GAIA: Ανάγκη για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και συμπόρευσης των δυνάμεων του αγροδιατροφικού τομέα

Συνέδριο GAIA: Ανάγκη για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και συμπόρευσης των δυνάμεων του αγροδιατροφικού τομέα

Με την συμμετοχή 150 αγροτών και εκπροσώπων Συνεταιρισμών από όλη την Ευρώπη και με την παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ξεκίνησε τις εργασίες του την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Gaia Επιχειρείν για την αγροτική ανάπτυξη.

Ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Gaia Επιχειρείν Γιώργος Κορμέτζας αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή που έχει και αυτό το Συνέδριο, τονίζοντας ότι το φετινό Συνέδριο έχει δύο μεγάλες διαφορές: Η πρώτη είναι ότι ακολουθεί το Συνέδριο της Copa Cogeca και το δεύτερο ότι τιμά τις εργασίες του, με την φυσική του παρουσία ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

Στο μέλλον και τις προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της Gaia Επιχειρείν και σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι κοινή συνισταμένη αποτελεί η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, για βαθιές αλλαγές, αναδιαρθρώσεις, επενδύσεις, ποιότητα των προϊόντων και καινοτόμων δράσεων. “Είναι χαρακτηριστικό τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τομέας είναι από τους λίγους που αντιστέκονται στην κρίση”, είπε σημειώνοντας τα σταθερά βήματα που γίνονται στις εξαγωγές. Τόνισε δε, ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά και η συμπόρευση όλων των δυνάμεων του αγροδιατροφικού τομέα. 

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης έθεσε τον προβληματισμό αγροτική ανάπτυξη με ποιόν, με τί, πώς και με ποιά εργαλεία, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές, ουσιαστικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσες. “Να εκσυγχρονίσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μας, να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και να βοηθήσουμε τον αγροτικό τομέα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης”, είπε. Τόνισε δε, ότι “θα πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς το ελληνικό ποιοτικό προϊόν μπορεί να διεκδικήσει θέση στις αγορές του εξωτερικού”.

Εκ μέρους της ΝΔ χαιρετισμό απηύθυνε ο Λευτέρης Αυγενάκης o οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης αρκετά τραυματισμένο λόγω των πρόχειρων κινήσεων που κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Αποδείχτηκε όμως ότι διαθέτει αξιοσημείωτες αντοχές”.

Παρακολουθήστε εδώ όσα συνέβησαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο