Ανάκτηση των στρεμματικών ενισχύσεων της κορινθιακής σταφίδας ζητούν οι παραγωγοί

Την άποψη τους σχετικά με την στήριξη της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας εκφράζουν στο ypaithros.gr αγρότες και συνεταιριστές μετά την αποκάλυψη της «ΥΧ» (Παρασκευή 29 Ιουλίου, φύλλο 39) ότι τελικά η καλλιέργεια θα συμπεριληφθεί στις συνδεδεμένες με την ανακατανομή.

Ειδικότερα, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Ζακύνθου, Διονύσης Κακολύρης μιλώντας στο ypaithros.gr μας αναφέρει: «μπορεί η σταφίδα να ενταχθεί στις συνδεδεμένες αλλά η σταδιακή μείωση μέχρι το 2019 στην στρεμματική της ενίσχυση (Βασική και Πρασίνισμα) είναι σημαντική. Διαλύει τον αγρότη που καλλιεργεί αφού από τα 325 ευρώ ανά στρ. θα πέσουμε στα 150 ευρώ/στρ περίπου. Ζητάμε να ανακτηθεί η απώλεια αυτή. Μπορεί να δώσουν για παράδειγμα 30 ευρώ/στρ. συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά δεν φθάνει για να κρατηθεί ο παραγωγός στο χωράφι».

Και πρόσθεσε: «ήδη έχει αρχίσει σταδιακή μείωση της καλλιέργειας. Η ενίσχυση που θα δοθεί φέτος θα είναι περίπου 96 ευρώ λιγότερο από τα προηγούμενα έτη. Του χρόνου η μείωση θα είναι πολύ περισσότερη. Με τις μειώσεις αυτές θα εξαφανιστεί η καλλιέργεια η οποία λαμβάνει χώρα σε 6 νομούς της Δυτικής Ελλάδας».