Ανάλυση Κομισιόν: Απέχει ακόμη η Ελλάδα από την επίτευξη των στόχων της ψηφιοποίησης
Η Ελλάδα, αν και έχει σημειώσει πρόοδο στην επίτευξη της συνδεσιμότητας, έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης στις επιδόσεις της για να συμβάλει στους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης ψηφιοποίησης που προάγει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δράση για το κλίμα.
Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα σχετικά με τη χώρα μας από τη δεύτερη έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία της ψηφιοποίησης στην Ευρώπη. Η έκθεση παρέχει μία ολοκληρωμένη επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια επίτευξης των ψηφιακών στόχων που έχουν τεθεί μέχρι το 2030 από το πρόγραμμα πολιτικής για την Ψηφιακή Δεκαετία.
Η ανάλυση της Επιτροπής δείχνει ότι οι προσπάθειες των κρατών-μελών υπολείπονται του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ. Τα κενά που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν την ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ιδίως στους τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων, της συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας, της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων από τις επιχειρήσεις και των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη-μέλη έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιβολή του νέου νομικού πλαισίου, να αναλάβουν δράση για την προώθηση της διάδοσης των ψηφιακών τεχνολογιών και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της διαθέτουν επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φετινή έκθεση αποτελεί έκκληση για ενισχυμένη δράση προς τα κράτη-μέλη, καθώς η επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας στις ψηφιακές υποδομές, τις επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και τις δημόσιες υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική οικονομική ευημερία και κοινωνική συνοχή της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επικαιροποίησε τις οριζόντιες συστάσεις για κάθε κράτος-μέλος, με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν.
Κατάσταση συνδεσιμότητας
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ΕΕ απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας που θέτει το πρόγραμμα πολιτικής για την Ψηφιακή Δεκαετία. Τα δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή συνδεσιμότητας gigabit και καθιστούν δυνατή την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το υπολογιστικό νέφος και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), προσεγγίζουν μόλις το 64% των νοικοκυριών. Σήμερα, τα υψηλής ποιότητας δίκτυα 5G καλύπτουν μόνο το 50% του εδάφους της ΕΕ και οι επιδόσεις τους εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την παροχή προηγμένων υπηρεσιών 5G.
Η συνδεσιμότητα στην Ελλάδα
Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, έχει αντιστρέψει την τάση την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση. Η ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας βασίζεται σε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση και σε μια συνολική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού που καλύπτει την περίοδο 2020-2025. Ξεκίνησε εστιάζοντας ειδικά στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για ανθρώπους και επιχειρήσεις και οι συνεχείς προσπάθειες αποφέρουν απτά αποτελέσματα.
Πέρα από την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για ανθρώπους και επιχειρήσεις, η συνεχιζόμενη δράση της Ελλάδας κατευθύνεται, επίσης, προς την ψηφιοποίηση άλλων κρίσιμων δημόσιων τομέων, όπως η εκπαίδευση, αλλά και σε οικονομικούς τομείς που εξακολουθούν να έχουν μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες, όπως ο αγροτικός
Η συνεχιζόμενη δράση κατευθύνεται, επίσης, προς την ψηφιοποίηση άλλων κρίσιμων δημόσιων τομέων, όπως η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη και η υγειονομική περίθαλψη, αλλά και σε οικονομικούς τομείς που εξακολουθούν να έχουν μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες, όπως ο αγροτικός.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα ξεκίνησε αργά την ψηφιακή της μετάβαση, ορισμένες διαρθρωτικές προκλήσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν. Ειδικότερα, η έλλειψη προόδου στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού αποτελεί εμπόδιο για την ψηφιοποίηση, ώστε να οδηγήσει σταθερά την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της χώρας, παρά τις υψηλές επενδύσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση.
Εργαστήριο ψηφιοποίησης για τις αγροτικές περιοχές
Στο πλαίσιο ενίσχυσης των αγροτικών περιοχών προς την επίτευξη της συνδεσιμότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει, στις 8 Οκτωβρίου 2024, θεματικό εργαστήριο, με τίτλο «Γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος υποστηρίζοντας ψηφιακές υποδομές για έξυπνες και βιώσιμες περιοχές», ενόψει της 22ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Περιφέρειες και τις Πόλεις.
Σύμφωνα με τους φορείς του εργαστηρίου, το ψηφιακό χάσμα γίνεται πιο έντονο μεταξύ των μεγαλύτερων αστικών κέντρων και των μικρότερων τοπικών δημόσιων αρχών, όπως πόλεις και χωριά. Μέχρι το 2025, ενώ οι περιφερειακές δημόσιες αρχές και οι μεγαλύτερες αστικές περιοχές αναμένεται να είναι στην πλειονότητά τους ψηφιακά ανθεκτικές, οι μικρότεροι δήμοι πιθανότατα θα μείνουν πίσω λόγω ανεπαρκών υποδομών συνδεσιμότητας, όπως το 5G. Αυτό το χάσμα προβλέπεται να εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι το 2030, αν και αναμένονται βελτιώσεις χάρη στις επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και στη χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο σκοπεύει να θέσει στο επίκεντρο τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, καθώς και να επικεντρωθεί στον τρόπο αξιοποίησης των επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές για ανθεκτικές και βιώσιμες περιοχές.