Η σουηδική εταιρεία που καλλιεργεί λαχανικά μέσα στο… σούπερ μάρκετ

16/09/2024
2' διάβασμα
i-souidiki-etaireia-pou-kalliergei-lachanika-mesa-sto-souper-market-332060

Μια σουηδική εταιρεία κατασκευάζει κυριολεκτικά φάρμες μέσα στα σούπερ μάρκετ προτείνοντας μια φιλική προς το περιβάλλον λύση για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών και παρέχοντας ακόμη πιο φρέσκα προϊόντα, πολύ κοντά στον τελικό καταναλωτή.

Η λύση της SweGreen, που ήδη εφαρμόζεται στη Σουηδία και τη Γερμανία, η καλλιέργεια, δηλαδή, των λαχανικών σε τοπικό επίπεδο, προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές από τις μεταφορές, να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ και να βελτιώσει τη γεύση τους.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια υδροπονική μέθοδο, όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε βάσεις πετροβάμβακα σε νερό χωρίς να χρειάζεται χώμα. Η καλλιέργεια είναι χωρίς χημικά, ενώ το γεγονός ότι γίνεται ανακύκλωση νερού, ενέργειας και δέσμευση CO2, έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά κλιματικά έξυπνη παραγωγή.

Κάθε πλατφόρμα καλλιέργειας μπορεί να καλλιεργήσει την ισοδύναμη ποσότητα τροφής έως και τριών εκταρίων γεωργικής γης. Την ίδια στιγμή, οι πελάτες μπορούν να βλέπουν τα λαχανικά να αναπτύσσονται και να συγκομίζονται μπροστά στα μάτια τους και στη συνέχεια να τα παραλαμβάνουν από το ράφι. Από το αγρόκτημα στο ράφι χωρίς κόπο!

Προς το παρόν, η SweGreen μπορεί να καλλιεργήσει έως και 100 διαφορετικά είδη καλλιεργειών, στα οποία περιλαμβάνονται μαρούλι, άνηθος, δυόσμος και μαϊντανός, ενώ η εταιρεία βρίσκεται ήδη στο στάδιο δοκιμής για καρποφόρα φυτά και φράουλες. 

Ένα διαφορετικό αγρόκτημα 

Τα σούπερ μάρκετ, όμως, δεν είναι τα μόνα που αναζητούν τοπικά μια λύση φιλική προς το περιβάλλον. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και όχι μόνο, θέλουν επίσης να μπουν στο «παιχνίδι».

Το μουσείο Fotografiska της Στοκχόλμης, για παράδειγμα, ένας σύγχρονος χώρος φωτογραφίας, τέχνης και πολιτισμού, υιοθέτησε αυτή τη λύση στο εστιατόριό του, ώστε να διατηρεί το μενού εποχιακό και βιώσιμο. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και από Πανεπιστήμια που θέλουν να εντάξουν μια πιο βιώσιμη και θρεπτική λύση στη διατροφή των φοιτητών τους.