Σε αναμονή εξελίξεων οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού για την ενίσχυσή τους

Ολική σχεδόν η καταστροφή της παραγωγής

Την επίσπευση των όποιων διαδικασιών για την αποζημίωση των μυδοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού που υπέστησαν σχεδόν ολική καταστροφή της παραγωγής τους, λόγω του φετινού ακραίου καύσωνα, ζητά με αίτημά τους το προεδρείο του οικείου συλλόγου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» του Δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνο Βερβίτη, αν και υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα και έχει ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

«Είμαστε ένας κλάδος που δεν εισπράττουμε επιδοτήσεις ούτε υπαγόμαστε σε φορείς, για να μπορούμε να αποζημιωθούμε, αφού η μυδοκαλλιέργεια θεωρείται υψηλού ρίσκου. Ζητήσαμε, επιπλέον, να ασφαλιστούν οι μονάδες στο σύστημα του ΕΛΓΑ. Γίνονται συνολικά διεργασίες για την κατάστασή μας, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων έχουν καθυστερήσει σημαντικά και έχουν θέσει εκατοντάδες οικογένειες σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας για την επιβίωσή τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βερβίτης.

Μεγάλες ζημιές

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες μυδιών προκλήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τις θανατώσεις στα μύδια της παραγωγής του 2021, αλλά και του γόνου, σε ποσοστό άνω του 95%, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή του 2022, ενώ τα προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, λόγω πανδημίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Βερβίτης, η φετινή δραματική κατάσταση θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς, καθώς οι μειωμένες ποσότητες μυδιών δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε των ξένων αγορών, ούτε και της εγχώριας. «Σε καλές συνθήκες, η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 τόνων και το 90% της παραγωγής εξάγεται στις αγορές της Ευρώπης.

Εμείς, αυτήν τη στιγμή, είμαστε σταματημένοι, δεν κινείται ψυχή στη θάλασσα, αφού δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας για να δουλέψουμε. Κανονικά θα ήμασταν στο “τρίτο χέρι” για την παραγωγή του 2022, αλλά ο γόνος είναι καλυμμένος όλος με άλλα υλικά», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου. Από τη μυδοκαλλιέργεια σε όλο τον Θερμαϊκό ζουν περίπου 300 οικογένειες.