Αναμονή για τη «Συνεργασία»

peloponnisos-vitina

Στάση αναμονής κρατούν στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΑΑΤ για το Μέτρο 16 «Συνεργασία». Κοινό στοιχείο και στις τρεις προτάσεις είναι η συμμετοχή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Αναλυτικά, αυτές είναι οι εξής:

1«Αειφορική Ανάπτυξη Σιδερίτη». Αφορά την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και τη σποροπαραγωγή τσαγιού Μαινάλου, το οποίο κινδυνεύει να εκλείψει από τις λαθροεσοδείες, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», την εταιρεία εμπορίας αρωματικών φυτών με διακριτικό τίτλο «ΑΝΑΣΣΑ» και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Το φαινόμενο της λαθροεσοδείας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και η υλοποίηση του έργου είναι μονόδρομος για να σωθεί το προϊόν.

2«Ενίσχυση της βιοποικιλότητας των αμπελώνων Πελοποννήσου». Αφορά την εξυγίανση και τη διάσωση των ορεινών ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Φυσικά, όταν υλοποιηθεί το έργο, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση των ορεινών –και όχι μόνο– αμπελώνων της Πελοποννήσου.

3«Διατήρηση του τοπικού πληθυσμού σκόρδου Τρίπολης». Αφορά την ανάδειξη της ιδιαίτερης ποικιλίας σκόρδου Τριπόλεως και την καταχώρισή της ως ΠΟΠ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών) και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ».

O υπεύθυνος του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, Πιέρρος Δημάκος, δήλωσε στην «ΥΧ»:

Τα προγράμματα αυτά είναι τριετούς διαρκείας και 100% χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, και πέραν του κοινωνικού οφέλους που εκλύεται από τις συγκεκριμένες δράσεις, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας να έχει σταθερό εργατικό δυναμικό για την ανάδειξη των υφιστάμενων και των νέων καλλιεργειών