Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αμφιλοχία η Amazon

Στόχος η δημιουργία του πρώτου ηλιακού πάρκου κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα
10.11.2023
1' διάβασμα
me-ananeosimes-piges-energeias-stin-amfilochia-i-amazon-306104

Σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας επενδύει η Amazon, η οποία ευελπιστεί να δημιουργήσει το πρώτο ηλιακό πάρκο κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σχετικά στα διεθνή μέσα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο της Amazon στην Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης ηλιακής εγκατάστασης κοινής ωφέλειας της εταιρείας στην Πολωνία το περασμένο έτος. Τα πρόσφατα έργα της Amazon περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηλιακών εγκαταστάσεων σε οροφές κτηρίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την υλοποίηση ηλιακών και αιολικών έργων σε Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά έργα

Οι επενδύσεις της Amazon, στις εν λόγω χώρες, όπως επισημαίνει η εταιρεία, συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας απανθρακοποίησης των ενεργειακών δικτύων, περιορίζοντας την ανάγκη χρήσης ορυκτών καυσίμων. Ήδη, η Amazon έχει υλοποιήσει περισσότερα από 160 αιολικά και ηλιακά έργα σε 13 χώρες της Ευρώπης.

Τα έργα που θα τεθούν σε λειτουργία αναμένεται να προσφέρουν 5,8GW καθαρής ενέργειας, δυναμικότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 4,7 εκατ. νοικοκυριών στην Ευρώπη σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί πως, από το 2014 έως το 2022, τα ευρωπαϊκά αιολικά και ηλιακά πάρκα της Amazon δημιούργησαν περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη, συνεισφέροντας παράλληλα περισσότερα από 723 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της περιοχής, όπως ορίζει το νέο οικονομικό μοντέλο που υλοποιεί η εταιρεία. Επιπλέον, μέσω των εν λόγω έργων, μόνο το 2022, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 3.900 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.