Με αναπλήρωση εισοδήματος οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών

✱ Στα 500 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός ✱ Σχεδόν 200.000 στρέμματα εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για Κορινθιακή σταφίδα, επιτραπέζιο σταφύλι και δενδρώδεις καλλιέργειες

Σχεδόν 200.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης, που αφορούν τις καλλιέργειες επιτραπέζιου σταφυλιού, Κορινθιακής σταφίδας, αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες, προγραμματίζεται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, που έχει αιτηθεί το ΥΠΑΑΤ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο σχεδιασμός της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου φαίνεται πως παίρνει το πράσινο φως από την Οικονομική Επιτροπή του αναπληρωτή υπουργού, Θ. Σκυλακάκη, ώστε το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, η «ΥΧ» είχε αποκαλύψει τον σχεδιασμό και τα αιτήματα του ΥΠΑΑΤ προς την ομάδα κρούσης του Οικονομικών, με την ένταξη της Κορινθιακής στο νέο πρόγραμμα. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αιτηθεί ακόμα την ένταξη και των πυρηνόκαρπων, κυρίως των ροδάκινων. Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία στην πλατεία Βάθη ότι η πρόταση που είχε καταθέσει ο προηγούμενος υπουργός είναι ένα βήμα πριν από την αποδοχή της. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα σύκα, που είχε βάλει σε προτεραιότητα ο Μ. Βορίδης, θα προστεθούν στο μέτρο.

Με βάση τον σχεδιασμό, στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει και την απώλεια εισοδήματος των δικαιούχων παραγωγών, με τη μορφή αποζημίωσης, πέρα από την ενίσχυση εγκατάστασης της φυτείας. Να σημειωθεί ότι η δημόσια δαπάνη του μέτρου ανέρχεται στο 80% των ενισχύσεων, που αναμένεται να αποτελέσει και ένα σημαντικό κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, όσοι λάβουν ενισχύσεις, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας σύγχρονης φυτείας, όσον αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, τον τρόπο φύτευσης και βεβαίως την υιοθέτηση σύγχρονων καινοτομιών.

Ενίσχυση ανά στρέμμα

Ειδικότερα, από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, τα 150 εκατ. ευρώ θα αφορούν την αναδιάρθρωση καλλιεργειών επιτραπέζιου σταφυλιού και Κορινθιακής σταφίδας, με την ενίσχυση ανά δικαιούχο να ανέρχεται έως το ποσό των 2.000 ευρώ/στρέμμα. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα καλύψει συνολική έκταση 75.000 στρεμμάτων περίπου.

Όσον αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, το πρόγραμμα θα είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ, με την ενίσχυση ανά δικαιούχο να ανέρχεται σε ποσό έως 3.500 ευρώ/στρέμμα. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα καλυφθεί συνολικά μία έκταση 100.000 στρεμμάτων περίπου.

Αναπτυξιακό πακέτο

Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, και όλα δείχνουν ότι ένα νέο «μικρό» ΠΑΑ είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή, εάν προστεθεί στο αναπτυξιακό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης και το μεταβατικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είχε δημοσιεύσει η «ΥΧ».

Εκτιμάται ότι περίπου 3 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για αναπτυξιακές και επενδυτικές δράσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του επενδυτικού αυτού πακέτου για τον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα περιλαμβάνονται, εκτός από το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών, τα εξής:

 Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Σχέδια Βελτίωσης.

Νέο LEADER, με έμφαση στον αγρουτουρισμό.

Πρόγραμμα Μεταποίησης.

Μέτρο Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Επενδυτικά προγράμματα στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Πρόγραμμα εξωστρέφειας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Συνεργασία.

Γενετική Βελτίωση.

Εξισωτική Αποζημίωση.

Άλλοι Πυλώνες

Να υπογραμμιστεί ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθούν αρδευτικές και λοιπές αγροπεριβαλλοντικές υποδομές, στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού –άρα και επιπλέον– πυλώνα. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τις παραγωγικές περιοχές της επικράτειας και αφορά «ώριμα έργα» που θα ολοκληρωθούν μέσω ΣΔΙΤ. Παράλληλα, κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, θα προκηρυχθούν δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας μέσω της ευφυούς γεωργίας, την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων στην ύπαιθρο,
την ψηφιοποίηση του ΥΠΑΑΤ κ.ά.