Ανάπτυξη με σημείο αναφοράς τη λίμνη Κρεμαστών

Με στόχο τη συγκράτηση των ορεινών πληθυσμών της περιφέρειας, η περιφερειακή διοίκηση, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα, δίνοντας προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες και στα προϊόντα της περιοχής.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών, όπου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, δίνονται σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Άρη Τασιό, αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, «οι παρεμβάσεις εστιάζονται σε θέματα προβολής θεματικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την αγροτική παραγωγή και την τοπική γαστρονομία». Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λίμνης των Κρεμαστών και τον ρόλο της στην ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Τασιός υπογράμμισε: «Μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις, ακολουθούμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε όλη την περιοχή της λίμνης, με στόχο την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων».

Από το Σάββατο 13 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας συνδυάζει μία σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων φορέων από τις περιφερειακές ενότητες Στερεάς και Δυτικής Ελλάδος για την ενημέρωση των δράσεων της ανάδειξης της λίμνης.

Επίσης, μέσω του διαδικτύου τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα υπάρχει πλατφόρμα συμμετοχής φορέων και πολιτών στην εκδήλωση με θέμα την αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών.

Ιστορικό πλαίσιο

Όπως είναι γνωστό, η λίμνη των Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα και έχει οριστεί ως περιοχή Natura. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος τη δεκαετία του ‘60 και έχει χωρητικότητα πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά νερού. Γεωγραφικά καλύπτει τις περιφέρειες Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Με την κατασκευή του έργου βυθίστηκαν τα χωριά Επισκοπή, Άγιος Βασίλειος και Σίδερα, όπως επίσης εκκλησίες και γεφύρια, μεγάλης ιστορικής σημασίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένας σημαντικός αριθμός των κατοίκων εγκατέλειψε την περιοχή μεταναστεύοντας σε μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό. Οι παρεμβάσεις που έγιναν τις μετέπειτα δεκαετίες δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τον πληθυσμό που ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να αναζητήσουν την τύχη τους κάπου αλλού.