Αναπτύχθηκε «δακτυλικό αποτύπωμα» για τον εντοπισμό ρύπων στα λιπάσματα

Συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων σε προϊόντα λίπανσης σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτει η νέα έρευνα
21/06/2024
2' διάβασμα
anaptychthike-daktyliko-apotypoma-gia-ton-entopismo-rypon-sta-lipasmata-324110

Ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» για τον εντοπισμό ρύπων στα λιπάσματα, με την ελπίδα να αποκατασταθεί η μόλυνση που συνδέεται με τα φωσφορικά άλατα, ανέπτυξε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Υπενθυμίζεται ότι τα φωσφορικά άλατα, τα οποία είναι ένα από τα τρία κύρια θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών, έχουν κρίσιμο ρόλο στα λιπάσματα. Ωστόσο, η υπερβολική ή η αναποτελεσματική χρήση και η απόρριψη των αποβλήτων που περιέχουν φωσφορικά άλατα μπορεί να έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες μέσω του ευτροφισμού, καθώς και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, τα αποθέματα φωσφορικών πετρωμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λιπασμάτων είναι πεπερασμένα και εξαντλούνται, εγείροντας ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρήση και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς αυξάνεται η ζήτηση.

Νέα μέθοδος

Όπως έγινε γνωστό, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε τοξικά μέταλλα σε ορυκτά φωσφορικά λιπάσματα παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας το προαναφερθέν νέο εργαλείο για τον εντοπισμό της εξάπλωσης και των επιπτώσεων τέτοιων ρύπων στο έδαφος, τους υδάτινους πόρους και την παροχή τροφίμων. «Ενώ τα ορυκτά φωσφορικά λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας βιώσιμης γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας, βρήκαμε υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων σε πολλά λιπάσματα παγκοσμίως», δήλωσε ο Avner Vengosh, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Γης και Κλίματος στο επαγγελματικό σχολείο Nicholas School of Environment του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας.

Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «η μελέτη μας ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό των πηγών και των επιπτώσεων αυτών των μετάλλων στο περιβάλλον. Αυτά τα μέταλλα περιελάμβαναν κάδμιο, ουράνιο, αρσενικό, βανάδιο και χρώμιο. Η χρήση ορυκτών λιπασμάτων –συνθετικών ή φυσικών ουσιών με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών– έχει συμβάλει στην ενίσχυση των βιώσιμων αποδόσεων των καλλιεργειών παγκοσμίως. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, η μόλυνσή τους με τοξικά μέταλλα δεν είχε αξιολογηθεί συστηματικά. Αυτή η νέα μελέτη αναλύει παγκόσμια φωσφορικά λιπάσματα από μεγάλες χώρες εξόρυξης φωσφορικών αλάτων».

Αντίκτυπος

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα φωσφορικά λιπάσματα από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα του εδάφους, λόγω των υψηλότερων συγκεντρώσεων ουρανίου, καδμίου και χρωμίου, σε σύγκριση με τα λιπάσματα από την Κίνα και την Ινδία, τα οποία έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού.