Αναστάτωση στην Κρήτη από ΚΥΔ που «έκανε του κεφαλιού του»

Αγρότες καταγγέλλουν ότι «χρέωνε» χρυσάφι τις υπηρεσίες του – Οι εξηγήσεις που δίνει ο γεωπόνος
10/01/2025
8' διάβασμα
anastatosi-stin-kriti-apo-kyd-pou-ekane-tou-kefaliou-tou-343522

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε τρεις νομούς της Κρήτης οι καταγγελίες αγροτών για Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), με έξι υποκαταστήματα, που φέρεται να έχει παρακρατήσει με παράτυπο τρόπο μεγαλύτερα ποσά ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του, σε σχέση με ό,τι περίμεναν οι καταγγέλλοντες.

Τα περιστατικά, που αφορούν δεκάδες περιπτώσεις, άρχισαν να δημοσιοποιούνται μετά τη δεύτερη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων στις 20 Δεκεμβρίου 2024 και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όταν εξαγριωμένοι αγρότες πήγαν στα υποκαταστήματα της Ιεράπετρας και της Σητείας, για να ζητήσουν εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη των ΚΥΔ «AgroΑναπτυξιακή», γεωπόνο, Μιχάλη Πλατή. Όπως υποστηρίζουν, ο κ. Πλατής δεν εμφανίστηκε καθόλου εκείνες τις μέρες.

Ο ίδιος απάντησε με ανακοίνωση στις 5 Ιανουαρίου, υπό το βάρος των καταγγελιών, που έφτασαν ακόμα και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη.

Τι λένε οι παραγωγοί

Χαρακτηριστικό της θολής κατάστασης που επικρατεί σχετικά με το τι συνέβη στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στην κοινοβουλευτική της ερώτηση η κα Σπυριδάκη κάνει λόγο για 300 επίσημες καταγγελίες μόνο από τη Σητεία: «Η απάτη αφορά κυρίως την παρακράτηση από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσών για εξόφληση αμοιβών και εικονικών τιμολογίων για τα Οικολογικά Σχήματα, για τα οποία δεν είχαν καμία επίγνωση και ουδεμία συναίνεση. Επιπλέον, καταγγέλλουν για παραπλάνηση και την υφαρπαγή των υπογραφών τους, μεταξύ άλλων, και για την έκδοση εντολών πάγιας πληρωμής που αφορούν τις ως άνω εικονικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σητεία, όπου έχουν καταγραφεί επίσημα περισσότερες από 300 καταγγελίες για τέτοιου είδους πρακτικές».

Καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της «ΥΧ» από ελαιοπαραγωγό της Ιεράπετρας αναφέρει ότι εντάχθηκε σε πέντε Οικολογικά Σχήματα εν αγνοία του, με τιμολόγια που δεν είναι δικά του, και για το 2023 πήρε σε δύο δόσεις (30/4/24 προκαταβολή και 3/7/24 εξόφληση) 930 ευρώ. Η αμοιβή του συγκεκριμένου ΚΥΔ για τα Οικολογικά Σχήματα, όπως χρεώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου, ήταν 379 ευρώ!

Η απάντηση του Μ. Πλατή

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πλατής ισχυρίζεται ότι «έχουν εντοπιστεί κάποια μεμονωμένα λάθη κατά την πραγματοποίηση των πάγιων εντολών από τα γραφεία μας, που αφορούσαν περίπου το 0,5% των παραγωγών, δηλαδή έναν παραγωγό ανά 200 άτομα. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις έχουν ήδη διευθετηθεί από τους ελέγχους μας και σε συνεργασία με τους παραγωγούς και έχουν διορθωθεί οι περισσότερες εξ αυτών. Στόχος μας είναι έως τις 20 Ιανουαρίου να έχουν επιλυθεί στο σύνολό τους τα τυχόντα λάθη. Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά, ώστε να διευκρινίζουμε και να επιλύουμε κάθε σημείο».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο, Νίκο Παπαδάκη, που δημοσιοποίησε πρώτος το θέμα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, καθώς πελάτισσα του ΚΥΔ είναι η μητέρα του. «Μόνο από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας έχουν απευθυνθεί σε μένα τουλάχιστον 25-30 περιπτώσεις πελατών του συγκεκριμένου ΚΥΔ», είπε στην «ΥΧ». Ο ίδιος είχε περιγράψει στο «Ράδιο Λασίθι» τι συνέβη με την 80χρονη μητέρα του, που έλαβε επιδότηση ύψους 450 ευρώ: «Παρατήρησα ότι έγιναν δύο αναλήψεις από 280 ευρώ η κάθε μία χωρίς καμία αιτιολογία. Αυτό έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή της ή τη δική μου ενημέρωση».

Ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε τις ενέργειες του γραφείου ως εξαιρετικά ανησυχητικές, τονίζοντας ότι εγείρουν σοβαρά νομικά ζητήματα, όπως πιθανές κατηγορίες για πλαστογραφία και απάτη. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι διαδικασίες φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν την ηλικία και την περιορισμένη γνώση πολλών θιγόμενων πολιτών, για να υπογραφούν έγγραφα χωρίς σαφή ενημέρωση. «Ζήτησα επίσημα αντίγραφα των εγγράφων που υπογράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών και τυχόν άλλων παραστατικών. Αν αυτά τα έγγραφα επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κινηθούμε νομικά», δήλωσε.

Τα επόμενα βήματα

Σε ερώτηση της «ΥΧ» για το πώς θα κινηθεί ο ίδιος για λογαριασμό των εντολέων του, απάντησε ότι «δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη. Μόλις έχουμε πλήρη εικόνα και συναποφασίζοντας με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβη, θα προσφύγουμε είτε στη Δικαιοσύνη ή/και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όπου αλλού χρειαστεί». «Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και διαχρονικό και δεν βρίσκουμε τον λόγο αυτήν τη στιγμή να στοχοποιείται ένα ΚΥΔ, ενώ όσα συμβαίνουν είναι γνωστά εδώ και χρόνια», δήλωσε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης.

Πώς έγινε η παρακράτηση

Ο ιδιοκτήτης της «AgroΑναπτυξιακή», εξάλλου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το υπόλοιπο 30% της επιδότησης ξεκίνησαν από την Παρασκευή 20/12/2024 στην Τράπεζα Πειραιώς και φάνηκαν στις υπόλοιπες τράπεζες την Τρίτη 24/12/2024. Επομένως, ήταν φυσιολογικό η εντολή των πάγιων εντολών από τα γραφεία μας να δοθούν για τις 24/12/2024. Είναι, άλλωστε, μια πάγια τακτική των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ανά την Ελλάδα να ενεργοποιούν τις πάγιες την περίοδο πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά κάποιες δημοσιεύσεις, υπήρξαν συγκεχυμένες πληροφορίες, πολλά ψεύδη, ανακρίβειες και κακόβουλες αναφορές, τα οποία ήταν υποκινούμενα. Δυστυχώς, κάποιοι λασπολόγησαν εναντίον μας και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την απουσία μας εκτός Κρήτης λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων».

Απορίες και εξηγήσεις

Στην ανακοίνωσή του κάλεσε τους αγρότες που υποστηρίζουν ότι έχουν εξαπατηθεί να προσέλθουν στα γραφεία για να τους λυθούν οι απορίες. Το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι προγραμματισμένες συναντήσεις στα υποκαταστήματα ανά περιοχή επιβεβαιώνει και ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος φάνηκε να τελεί σε αναμονή των εξηγήσεων. «Οι επαρκείς ή όχι απαντήσεις του ΚΥΔ θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για το πώς θα προχωρήσουν οι αγρότες από εδώ και πέρα», μας είπε.

Μία πρώτη ερμηνεία για το τι μπορεί να συνέβη σε κάποιους από τους θιγόμενους αγρότες είναι ότι η μετάβαση από την «πράσινη ενίσχυση» στην επιδότηση από τα «Οικολογικά Σχήματα» της νέας ΚΑΠ αύξησε το κόστος της αμοιβής σχεδόν όλων των ΚΥΔ, όχι μόνο του συγκεκριμένου. Αλλά είτε λόγω κεκτημένης ταχύτητας, είτε λόγω άγνοιας ή σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων, οι δικαιούχοι της επιδότησης δεν ενημερώθηκαν επαρκώς. Πάντως, είναι η πρώτη φορά, που συγκεντρώνονται διαμαρτυρόμενοι αγρότες έξω από ΚΥΔ, μετά από πληρωμή επιδοτήσεων και, μάλιστα, εν μέσω εορτών.

Το ΚΥΔ «AgroΑναπτυξιακή» λειτουργεί από το 2012. Σήμερα έχει έξι υποκαταστήματα σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία, Πέραμα Ρεθύμνου, Ηράκλειο και Μοίρες.

Διαβάστε ΕΔΩ την ερώτηση της βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: