Αναζητούν τρούφα στο Οροπέδιο Λασιθίου

Αναζητούν τρούφα στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ο Γιώργος Βιδάλης και η σύζυγός του, Αλίκη, αποφάσισαν να ασχοληθούν πριν από οκτώ χρόνια με κάτι που μέχρι τότε φάνταζε ξένο για την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Την αναζήτηση τρούφας, την ύπαρξη της οποίας στα εδάφη της περιοχής, γνώριζαν ελάχιστοι έως κανείς, δίχως όμως αυτό να τους πτοεί. «Δεν ήταν εύκολη διαδικασία, αφού κάτι τέτοιο ήταν άγνωστο στην περιοχή. 

Ψάξαμε όμως, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε και είδαμε ότι μπορούμε να την αναζητήσουμε σε άγρια μορφή με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ειδικά στις ρίζες μεγάλων δέντρων, όπως βελανιδιές – πρίνους, και, επίσης, όπου υπάρχουν κυκλάμινα», λέει ο Γιώργος Βιδάλης, που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να καλύπτει τις ανάγκες του εστιατορίου που διατηρεί στον Άγιο Κωνσταντίνο του Οροπεδίου Λασιθίου, σε τρούφα.

«Η ιδέα μάς ήρθε από ένα άρθρο που διαβάσαμε σχετικά με την καλλιέργεια της τρούφας σε εδάφη που, σε γενικές γραμμές, είναι ανεκμετάλλευτα», εξηγεί η σύζυγός του, Αλίκη, διευκρινίζοντας ότι, εκτός από την άγρια, μπορεί κανείς να φυτέψει δέντρα που έχουν ήδη τον μύκητα στο ριζικό τους σύστημα, αλλά θα πρέπει να περιμένει 5-7 χρόνια για να βγάλει τρούφα.

  • Αναζητούν τρούφα σε ρίζες βελανιδιών, πρίνων και όπου υπάρχουν κυκλάμινα.
  • Ο Γιώργος και η Αλίκη Βιδάλη «άνοιξαν» τον δρόμο για αναζήτηση τρούφας στο Οροπέδιο Λασιθίου.
  • Μπορεί να μην είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών, ωστόσο η τρούφα έχει γίνει «μαστ» στο εστιατόριο του ζευγαριού στον Άγιο Κωνσταντίνο.
  • Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει η εκπαίδευση των σκυλιών.
  • Επιχειρούν να κάνουν την αναζήτηση τρούφας «τουριστική» εκδρομή.

Κάλια Πετσαλάκη