Αυτό το άρθρο είναι 79 μηνών

Ολοκληρώθηκαν με 15.364 αιτήσεις τα Σχέδια Βελτίωσης – Επιβεβαίωση της «ΥΧ»

Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα των αιτήσεων σε όλη την Ελλάδα
12/10/2018
7' διάβασμα
oloklirothikan-me-15-364-aitiseis-ta-schedia-veltiosis-epivevaiosi-tis-ych-137055
ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΡΚΑ

Το δημοσίευμα της «ΥΧ» σχετικά με την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης επιβεβαιώνει με σημερινή του ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με 15.364 αιτήσεις των 935 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η  «ΥΧ» στο φύλλο τη Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018 έγραφε:

«Κλειστά» κρατάει προς το παρόν τα χαρτιά του το ΥΠΑΑΤ για το μέλλον των Σχεδίων Βελτίωσης, και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, έως ότου οι υπηρεσιακοί παράγοντες προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί λύση.

Πάντως, οι διαρροές από την Πλατεία Βάθη είναι καθησυχαστικές για τους υποψήφιους δικαιούχους, σημειώνοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση πρόσθετων πόρων, προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις.

Υπάρχει πρόβλεψη;

Πάντως, το ερώτημα που προκύπτει είναι, πότε ξεκίνησε αυτή η αναζήτηση πρόσθετων πόρων; Διότι, δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζαν την ροή των αιτήσεων οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, ειδικά για ένα τέτοιο επενδυτικό μέτρο. Έπειτα, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ, Ευθύμιος Τσιατούρας, εμφανιζόταν καθησυχαστικός απέναντι στους γεωτεχνικούς τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών ημερίδων του υπουργείου για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όπως αποκαλύπτουν στην «ΥΧ» γεωπόνοι που παραβρέθηκαν στην ημερίδα στη Θεσσαλία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Τσιατούρας είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο αυτό –το οποίο τελικά και επιβεβαιώθηκε–, τονίζοντας ότι υπάρχει δυνατότητα 100% υπερδέσμευσης. «Κι αυτό οφείλουμε να το υπενθυμίσουμε» εξηγoύν, μιλώντας στην «ΥΧ», γεωτεχνικοί της Θεσσαλίας.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, από την ροή των αιτήσεων που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», εάν η τότε απάντηση του κ. Τσιατούρα ισχύει, η δημόσια δαπάνη μπορεί να καλύψει τα 2/3 των οριστικοποιημένων αιτήσεων, και άρα θα υπολείπεται ένα ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Να μη χαθεί χρόνος

Όπως προειδοποιεί, πάντως, η γεωτεχνικός από τη Μαγνησία, Μαρία Δημάκου, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, όταν τελικά καταργήθηκε η βάση για τους υποψήφιους, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα να εγκριθούν τα περισσότερα Σχέδια Βελτίωσης δύο χρόνια μετά την προκήρυξη. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών που έλαβαν έγκριση το 2016! Η ίδια, πάντως, επισημαίνει ότι θα ήταν απολύτως λογικό να γίνει ανακατανομή των πόρων του τρέχοντος ΠΑΑ, όπως με το μέτρο των Νέων Αγροτών. Όμως, σημειώνει, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

«Θα πρέπει να γίνει μια ανακατανομή των κονδυλίων προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες επενδύσεις», επισημαίνει και από την πλευρά του ο γεωπόνος μελετητής Τάσος Μπινιάρης από την Αργολίδα, καθώς το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης είναι ένα από τα λίγα με πραγματικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

«Δεν πρέπει ο χρόνος να κυλήσει άσκοπα» προειδοποιεί και ο Χρήστος Τρέλλης, γεωπόνος μελετητής στην Αλεξανδρούπολη. «Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις από προγράμματα που δεν πρόκειται να προκηρυχθούν». Όπως εξηγεί, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών «πιάνουν» από 57 μέχρι και 90 μόρια, γεγονός που από μόνο του δείχνει ότι θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν πολλοί μελετητές, το ίδιο το υπουργείο έδινε όλον αυτό τον καιρό την εντύπωση στους παραγωγούς ότι θα αντιμετώπιζε άμεσα την αύξηση του προϋπολογισμού.

ΣΕΑΜ

Δυστυχώς, όµως, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αναµένεται να παραµείνει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς απογοητευτικά είναι όσα αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΜ µετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη µε τον γενικό γραµµατέα του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαµπο Κασίµη. 

Όπως σηµειώνουν, οι εγκρίσεις των αιτήσεων «δεν προβλέπεται, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Διαχειριστικής Αρχής, να εκδοθούν πριν από τον Ιούλιο του 2019» και προσθέτουν ότι «λαµβάνοντας υπόψη ότι οι εκτιµήσεις του υπουργείου µέχρι σήµερα για τις προηγούµενες φάσεις του προγράµµατος διαψεύστηκαν παταγωδώς, υπάρχει ο φόβος ότι και το 2019 θα χαθεί ολόκληρο και ουσιαστικά οι εγκρίσεις θα οριστικοποιηθούν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2020».

Τριπλάσια η αιτούμενη δημόσια δαπάνη

Αναμφίβολα, η διαφορά της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης από τη διαθέσιμη είναι τεράστια, καθώς ανέρχεται σε 617 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», οριστικοποιήθηκαν 15.362 αιτήσεις από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων το 84,4% αφορά τη φυτική παραγωγική. Συνολικά, η αιτούμενη δημόσια δαπάνη των αιτήσεων ανέρχεται σε 933 εκατ. ευρώ περίπου, υπερβαίνοντας δηλαδή κατά 195,36% την διαθέσιμη στον προϋπολογισμό της πρόσκλησης.

Από τις περιφέρειες της χώρας, οι περισσότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από την Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 3.906 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη κατά 190 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη της διαθέσιμης στον προϋπολογισμό της πρόσκλησης για την εν λόγω περιφέρεια.

Ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με 1.762 οριστικοποιημένες αιτήσεις και  αιτούμενη δημόσια δαπάνη κατά 72,5 εκατ. ευρώ περίπου μεγαλύτερη της διαθέσιμης.

Μπορεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να έχουν κατατεθεί 40 αιτήσεις λιγότερες από τη Θεσσαλία, εν τούτοις η διαφορά υπέρβασης του προϋπολογισμού της πρόσκλησης ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

Από τον πίνακα είναι ξεκάθαρο ότι μόνο στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Αττικής η αιτούμενη δημόσια δαπάνη είναι μικρότερη της διαθέσιμης. 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το ΥΠΑΑΤ αναζητά λύσεις και δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αιτηθεί από την Κομισιόν νέα τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020. Άλλωστε, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να αναπροσαρμόζεται βάσει των πραγματικών αναγκών και είναι ανάγκη κονδύλια που προορίζονταν για μέτρα τα οποία δεν φαίνεται να προκηρύσσονται, να μεταφερθούν για παράδειγμα στα Σχέδια Βελτίωσης, που αποτελούν επενδυτικά εργαλεία της αγροτικής οικονομίας.

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: