Εκλογές 2023 – Ανδρέας Καρασαρίνης, ΝΔ: «Το αφήγημα των βουλευτικών εκλογών για τον πρωτογενή τομέα»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σε αυτό το φύλλο τοποθετείται ο Ανδρέας Καρασαρίνης, γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Βαδίζοντας στον τελευταίο μήνα των βουλευτικών εκλογών, οφείλω να αναδείξω το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το λαϊκό κόμμα που εκφράζει απόλυτα τον πρωτογενή τομέα. Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο που κυβέρνησε η πρώτη φορά Αριστερά στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε με τις κατευθύνσεις του να φορολογηθούν οι αγρότες ως άλλοι επιχειρηματίες του Κολωνακίου, ενώ από όλα όσα είπε προεκλογικά σαφέστατα δεν έκανε τίποτα, παρά μόνο προχειροδουλειές, όχι γιατί «δεν πρόλαβε», αλλά γιατί ο ίδιος όπως και όλη η κομπανία της Αριστεράς είδαν ότι οι αοριστολογίες και οι επαναστάσεις των πληκτρολογίων σταματούν όταν ξεκινούν η πραγματικότητα και τα ρεαλιστικά προβλήματα.

Η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε με γνώμονα το προεκλογικό της πρόγραμμα και πραγματοποίησε ακόμη περισσότερα σε δυόμισι χρόνια πανδημίας, στο πλαίσιο ενός πολέμου που κανείς δεν περίμενε στη γειτονιά μας και σαφέστατα μέσα σε μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Σκεφτείτε να διαχειρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα με αυτές τις κρίσεις.

Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις της και μένω σε δέκα κομβικά ζητήματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν:

1. Λιγότεροι φόροι, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερη ανάσα για τους αγρότες

2. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών –520 εκατ. ευρώ–, 42.000 ευρώ για κάθε νέο αγρότη.

3. 705 εκατ. ευρώ στα βιολογικά.

4. Πάνω από 1 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη κυβερνητική θητεία.

5. Για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ πληρώνει με διαδικασίες εξαμήνου, με προκαταβολές άνω του 60%, όπως και για πρώτη φορά πληρώνει τη ζημιά και στο προανθικό στάδιο.

6. Μείωση κατά 50% στον φόρο εισοδήματος σε συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, αλλά και σε όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία με παράδοση των προϊόντων τους άνω του 75%.

7. 60 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση των παραγωγών στα λιπάσματά τους και 94 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και των ζωοτροφών τους, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

8. Πάνω από 150 εκατ. ευρώ με διαδικασίες de minimis δόθηκαν για την προστασία των παραγωγών μας την τελευταία τριετία.

9. 19,3 δισ. ευρώ θα αντλήσει συνολικά για την περίοδο 2021-2027 η Ελλάδα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μια σπουδαία εθνική επιτυχία, αφού το ποσό για τη χώρα μας είναι σχεδόν ίδιο με της προηγούμενης περιόδου, παρόλο που συνολικά το ποσό της ΚΑΠ μειώθηκε σημαντικά.

10. Στηρίχθηκαν οι τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και του ρωσοουκρανικού πολέμου, ενώ συγχρόνως θα στηριχθεί η χώρα μας με 410 εκατ. ευρώ από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) για την περίοδο 2021-2027.

Και bonus:

11. 21 αρδευτικά έργα, που καλύπτουν περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια, με προϋπολογισμό 4,3 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Ύδωρ 2.0, το μεγαλύτερο των τελευταίων 50 ετών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το 2030.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η σύγκριση με την κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά είναι χαοτική, αν σκεφτούμε ότι η χώρα μας από το 2019 και μετά βίωσε δύο παγκόσμιες κρίσεις (πανδημία και ενεργειακή), καθώς και έναν πόλεμο που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Ο στόχος των εκλογών είναι ένας: Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για να μπορούν ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο αλιέας να ισχυροποιηθούν, ατενίζοντας το μέλλον με όραμα και σιγουριά.