Με ανεβασμένες έως 25% τιμές στην Ιταλία ξεκινά ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για τις τιμές παραγωγού, το οποίο υποστηρίζεται από την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στα θεμελιώδη της παγκόσμιας αγοράς, ξεκινά η φετινή σεζόν στο σκληρό σιτάρι. Τον χορό του αλωνισμού ανοίγουν στα τέλη αυτής της εβδομάδας οι πρώιμες περιοχές της χώρας (π.χ. Αλμυρός), με το υπόλοιπο «σώμα» της Θεσσαλίας να παίρνει σταδιακά τη σκυτάλη.

Τα «περίεργα» καιρικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παραγωγή, ωστόσο οι επιπτώσεις περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εκτεταμένες. Ειδικότερα, το ξαφνικό κύμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στα μέσα Μαΐου εκτιμάται ότι επηρέασαν τα σιτάρια που ήταν στα πρώτα στάδια της ωρίμανσης, «κλέβοντας» κάτι από τις αποδόσεις και δημιουργώντας αμφιβολίες για τα ειδικά βάρη.

Από την άλλη, οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές τα σιτάρια να «πλαγιάσουν», φαινόμενο που εντάθηκε σε όσα χωράφια χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εικόνα της φετινής παραγωγής είναι αυτήν τη στιγμή αρκετά ικανοποιητική, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ποσότητες την τοποθετούν στην περιοχή των 700.000 τόνων.

 

«Μικραίνει» τη σοδειά η Κομισιόν

Σε διεθνές επίπεδο, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν (Μάιος 2020), που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, χαμηλώνουν τον πήχη για την ευρωπαϊκή παραγωγή, η οποία τώρα αναμένεται στους 7,3 εκατ. τόνους, δηλαδή 300.000 τόνους κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη (Απρίλιος 2020) και 200.000 τόνους κάτω από την περσινή σοδειά.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην εφημερίδα “ΎΧ” που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5/6 στα περίπτερα και σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα