Με ανεβασμένες τιμές ολοκληρώνεται η όψιμη συλλογή του καλαμποκιού

Λίγο πριν από τη φετινή αυλαία βρίσκονται οι παραγωγοί καλαμποκιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες και οι υψηλές υγρασίες που επικρατούν δημιουργούν πρόβλημα στη συλλογή, με αποτέλεσμα ο αλωνισμός να πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Από τις νοτιότερες περιοχές μπήκαν στη διαδικασία της παραγωγής και οι επίσπορες καλλιέργειες μικρού βιολογικού κύκλου, συνήθως μετά από παράγωγή ψυχανθών ή σιτηρών.

Το χαρακτηριστικό στο σύνολο των καλλιεργειών για την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο είναι οι μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης. Στον αντίποδα των εξελίξεων βρίσκεται η άνοδος της τιμής παραγωγού, η οποία έφτασε τα 28 λεπτά το κιλό, με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας».

Η υγρασία αναβάλλει τη συλλογή

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αποστολόπουλο, παραγωγό από την Ομβριακή Δομοκού, η μεγάλη υγρασία του καλαμποκιού εμποδίζει τη συλλογή. «Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στις καλλιέργειες που βρίσκονται στα όρια της πρώην λίμνης Ξυνιάδας, όπου οι πρόσφατες βροχοπτώσεις καθιστούν απαγορευτική την είσοδο στα χωράφια».

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι αποδόσεις που δίνουν οι καλλιέργειες κυμαίνονται από 1.000 έως 1.300 κιλά το στρέμμα. «Ελάχιστοι έχουν φτάσει τα 1.600 κιλά και το αποτέλεσμα που εισπράττουμε δείχνει να είναι μειωμένο κατά 20% σε σύγκριση με άλλες χρονιές».

Ως αντιστάθμισμα αυτής της κατάστασης, ο κ. Αποστολόπουλος εστιάζει στο θέμα των τιμών, δείχνοντας ιδιαίτερα ευχαριστημένος. «Το γεγονός ότι πέρυσι την ίδια εποχή πουλάγαμε 17 λεπτά το κιλό και φέτος ξεπερνάμε τα 25 λεπτά, δείχνει ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει θετικά». Κλείνοντας, ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι χρησιμοποιούν υβρίδια 650 έως 700 FAO και οι πληρωμές του καλαμποκιού «γίνονται στην πλάστιγγα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια πιστώσεων».

Κάτω 20% η παραγωγή και στη Φλώρινα

Για όψιμες συλλογές καλαμποκιού κάνει λόγο και η Ελένη Αρβανιτάκη, παραγωγός από τη Μελίτη Φλώρινας. Όπως η ίδια μας εξηγεί, οι μέχρι τώρα κοπές δεν έχουν δώσει τα αποτελέσματα που ανέμεναν. «Ο καύσωνας επηρέασε τις παραγωγές με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες από 15% μέχρι 20% σε σύγκριση με άλλες χρονιές». Επίσης, η ίδια υποστηρίζει ότι υπάρχουν καλλιέργειες που παραμένουν πράσινες, «χωρίς να έχει ωριμάσει ο καρπός, με αποτέλεσμα η συλλογή να πάει πίσω».

Ηλεκτροφόρα σύρματα για αγριογούρουνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βαγγέλης Βασιλείου, καλαμποκοπαραγωγός από την περιοχή της Κερκίνης Σερρών. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν συλλεχθεί τα καλαμπόκια και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά έχει πουληθεί με 25 λεπτά το κιλό. «Φέτος ο καύσωνας είναι που μας κόστισε αρκετά κιλά στις αποδόσεις, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τους 1,3 τόνους/στρέμμα».

Εκείνο όμως που τον απασχολεί ιδιαίτερα είναι το θέμα των αγριόχοιρων, η… όρεξη των οποίων έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή ακόμη και στο 50%. «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια του καλαμποκιού, αν δεν προστατεύσουμε την παραγωγή μας. Πολλοί από μας έχουν στραφεί στην προστασία των χωραφιών τους με ηλεκτροφόρα σύρματα, αλλά αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής κατακόρυφα».

Προβλήματα στις επίσπορες

Για καλύτερη διαχείριση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με δεύτερη καλλιέργεια στον ίδιο χρόνο, πολλοί παραγωγοί στρέφονται στις επίσπορες και ειδικότερα στο καλαμπόκι. Σύμφωνα με τον Βασίλη Πόρρο, γεωπόνο από την Ελάτεια Λοκρίδας και παραγωγό καλαμποκιού, η μέχρι τώρα εξέλιξη δείχνει ένα υψηλό ρίσκο στον προγραμματισμό των καλλιεργειών.

«Τα φυτά προσβάλλονται περισσότερο από τα έντομα σε σύγκριση με τις ανοιξιάτικες σπορές, διότι έχουν συμπληρώσει τον κύκλο τους. Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής θέλει ξηραντήριο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος. Η συλλογή τους γίνεται προς τα τέλη Νοεμβρίου, εποχή που χαρακτηρίζεται από τις άστατες καιρικές της συνθήκες», επισημαίνει ο ίδιος. Παράλληλα, όμως, ο κ. Πόρρος διευκρίνισε ότι, αν οι αποδόσεις κυμαίνονται πάνω από 1.100 κιλά το στρέμμα και η τιμή τους βρίσκεται στα 25 λεπτά το κιλό, «τότε η επίσπορη καλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση».